Ministrica Dalić kaže da nismo pred bankrotom, ali brojke ne pokazuje!

"DRŽAVA sve svoje obaveze redovito i uredno servisira i neupitno je da će i nastaviti podmirivati svoje obaveze u skladu s rokovima dospijeća", odgovorilo je Ministarstvo financija Martine Dalić najopćenitije moguće na niz Indexovih pitanja u kojima smo tražili prilično konkretne odgovore i brojke o stanju s otplatama državnih dugova.

> Slavko Kulić: Hrvatska je već bankrotirala!

Ministarstvu financija uputili smo upite slijedom tvrdnji ekonomista Slavka Kulića kako je Hrvatska već u bankrotu jer u posljednje dvije godine nije otplatila svoje obaveze, a zbog čega visina anuiteta koji je stigao na naplatu iznosi 15,5 milijardi eura.

Pitanja su glasila: Je li Hrvatska kroz zadnje dvije godine reprogramirala-isplatila sve svoje dugove? Jesu li sve rate koje su stigle na naplatu vraćene kako je bilo planirano tijekom posljednje dvije godine? U kojem je iznosu i kada plaćena koja rata kredita? Što nam dolazi na naplatu do kraja godine? Ako Hrvatska nije platila dospjele obveze u skladu s onim kako je dogovoreno kada su dati krediti podignuti, zašto to Ministarstvo financija nije javno objavilo? Koje obaveze stižu Hrvatskoj u 2012., 2013., 2014. i 2015. godini?
 
No, umjesto brojki, dobili smo sljedeći odgovor: "Tijekom ove godine otplatili smo, među ostalim, dospjelu desetogodišnju državnu euroobveznicu izdanu 2001. godine te rate kredita koje su pristigle na naplatu. Pritom je važno istaknuti da poremećaji na financijskih tržištima koji se osjećaju već duže vrijeme nisu doveli u pitanje mogućnosti urednog podmirivanja državnih obveza".

"Sve je u Narodnim novinama"

U pogledu otplata kredita, iz Ministarstva nam kažu kako "otplate po osnovi javnog duga čine sastavni dio računa financiranja Državnog proračuna te se stoga iznosi izvršenih otplata mogu jasno vidjeti u Izvršenju Državnog proračuna za određenu godinu, dok se planovi otplata, dakle, dug koji stiže na naplatu u određenim godinama može vidjeti u Državnom proračunu za tekuću godinu i projekcijama za naredne dvije godine, koji je objavljen u Narodnim novinama.

 
Također, plan zaduživanja sastavni je dio računa financiranja Državnog proračuna iz čega se jasno mogu vidjeti iznosi ukupnih potreba za financiranjem nužnih za pokriće kako otplate starih dugova, tako i proračunskog manjka".

Kada se već ministrica Dalić poziva na Izvršenje Državnog proračuna, valja podsjetiti kako je državna revizija o izvršenju proračuna za 2010. godinu utvrdila da se Vlada Jadranke Kosor u prošloj godini zadužila više nego što je smjela po zakonu, a o čemu je prije mjesec i pol pisao Index. Naime, revizorsko izvješće navodi kako su primici od zaduživanja u 2010. godini veći za 192 milijuna kuna od iznosa koji je utvrđen zakonom.

Ministarstvo financija odbija komentirati Kulićeve navode, tvrdeći da nisu utemeljeni na ekonomskim činjenicama, međutim, zauzvrat iz Ministarstva ne odgovaraju niti jednom jedinom brojkom te se nabacuju frazama o tome kako Hrvatska sve svoje obaveze izvršava na vrijeme.

Pročitajte više