Ministrica Kosor na tribini "Uzroci nasilja u obitelji - kako ga spriječiti?"

MINISTARSTVO obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pokrenut će nekoliko akcija za sprječavanje nasilja u obitelji koje je u drastičnu porastu, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor na večerašnjoj tribini "Uzroci nasilja u obitelji kako ga spriječiti?" u organizaciji Centra za bolji svijet.

Po podacima Ministarstva unutarnjih poslova od 1999. do 2003. policija je zabilježila 55.846 slučajeva obiteljskog nasilja te podnijela 36.900 prekršajnih i 6500 kaznenih prijava, izvijestila je ministrica Kosor, napomenuvši da su 1999. prekršajno bile prijavljene 353 a prošle godine 9151.

Zbog obiteljskog nasilja kod prekršajnog suca 1999. završilo je 78 osoba, a 2003. čak 1655. Povećao se i broj kažnjivih djela obiteljskog nasilja: s 443 u 1999. na 1118 u 2003.

Ministrica Kosor je kazala da sva mjerodavna ministarstva ovaj tjedan moraju predati izvješća o mjerama i prijedlozima što činiti u slučajevima konkretna nasilja, ali i općenito u sprječavanju obiteljskog nasilja. Najavila je uspostavu Ureda za ravnopravnost spolova i ocijenila kako bi to, osim dječjeg pravobranitelja i druge institucije, trebalo dovesti do odgovarajućih rješenja protiv obiteljskog nasilja.

To što prvi put Hrvatska ima Ministarstvo obitelji jasna je poruka kojom ćemo nastojati potaknuti političku javnost kako bi o toj temi u Hrvatskom saboru progovorili i zastupnici, a ne samo zastupnice kao do sada, rekla je ministrica Kosor i dodala da će se zauzeti i da se izmjenama Zakona o medijima i o HRT-u smanji golema količina nasilja koja se širi s ekrana.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan-Flander je ocijenila da je u podizanju javne svijesti dosta već učinjeno, no napomenula je da nema dovoljno psihologa i drugih stručnjaka. Upozorila je da je sada čak i manje stručnjaka za mentalno zdravlje umjesto da je obrnuto zbog porasta žrtava nasilja.

Tretman u Poliklinici prošlo je 1100 zlostavljane djece, rekla je, zauzevši se da u Polikliniku dođu i mali nasilnici. Rješenje vidi i u školama za roditelje ili sličnim programima kako bi "u kutiji s odgojnim alatom pronašli nešto drugo osim batine". Buljan-Flander je upozorila da je uočena snažna povezanost obiteljskog nasilja i zlostavljanja djece te da "smo zemlja u kojoj su se nakon rata povećali rizični faktori obiteljskog nasilja".

Laičku udrugu Centar za bolji svijet, koja je organizirala tribinu, utemeljio je Tomislav Ivančić, profesor na Katoličko-bogoslovnom fakultetu, s ciljem promicanja životnih vrjednota.

Pročitajte više