Ministrica Kosor stala u obranu svoje pomoćnice, podršku joj daju i autonomna ženska kuća, udruge B.a.b.e. i Centar za žrtve rata

MINISTRICA obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor stala je danas u obranu svoje pomoćnice Z.N. koju dio medija proziva što kod imenovanja nije prijavila da se protiv nje vodi kazneni postupak, a podršku Z.N. su dali i Autonomna ženska kuća Zagreb, Udruga B.a.b.e. i Centar za žrtve rata kojima se kao žrtva obiteljskog nasilja obraćala za pomoć.

Z.N. nije prijavila da se protiv nje vodi postupak jer je smatrala da je obustavljen smrću njezinog bivšeg muža koji ju je tužio da ga sprječava u susretima sa zajedničkim djetetom, objasnila je Kosor novinarima.

Istaknula je da taj podatak nije bio zabilježen ni u provjeri koju je zatražila kod imenovanja Z.N. na pomoćničku dužnost.

Podršku Z.N. dali su i Autonomna ženska kuća Zagreb, Centar za žrtve rata i Udruga B.a.b.e. koja je u priopćenje izrazila spremnost pružiti Z.N. moralnu i psihološku pomoć jer je zbog medijskih napisa ponovno morala proživjeti nasilje kojim je bila izložena.

U prilog tvrdnji da je Z. N. bila izložena nasilju u obitelji, Kosor je potkrijepila citiranjem spisa i nalaza Državnog odvjetništva i medicinskih stručnjaka u kojima je zabilježeno opetovano nasilje kao i odbijanje njezinog sina da kontaktira s ocem.

Završno, stručnjaci su utvrdili da bi svako inzistiranje na pravu oca da viđa dijete bilo nasilje nad dječakom s dalekosežnim posljedicama, navela je Kosor.

Voditeljica Autonomne ženske kuće Neva Tolle, koja je samoinicijativno željela javno podržati Z.N., upozorava da 90 posto očeva zlostavljača ustrajava na susretima s djecom, što vodi u novi krug nasilja.

To što Z.N., iako pravnica, nije poduzela pravne poteze da nakon svega spriječi bivšeg muža da viđa dijete, Tolle objašnjava činjenicom da su žrtve toliko traumatizirane da se, kad je riječ o njima i djeci, ne sjete ni najjednostavnijih stvari.

Kosor nije željela komentirati špekulacije da je priču o Z.N. u javnost pustila jedna oporbena zastupnica. Ipak, s obzirom na činjenicu da se radi o ministrici i njenoj pomoćnici ne isključuje mogućnost i šireg konteksta.

Kosor je najavila da je u Upravi za obitelj osigurano 1,3 milijuna kuna za program protiv nasilja u obitelji, a s N. Tolle se suglasila da se Zakon o sprječavanju nasilja u obitelji na terenu uopće ne provodi.

Pročitajte više