Ministrica kulture demantirala Bruxelles: "Nije istina da kasnimo s pripremama za Rijeku - 2020."

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Vlade Andrej Plenković održao je u Banskim dvorima radni sastanak na kojem s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom i riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom razgovarao o projektu "Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020".

Ministrica Obuljen Koržinek rekla je kako je to prvi put da jedan hrvatski grad bude prijestolnica europske kulture i to 2020. godine, kad Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije.  Dodala je kako se Vlada obvezala sufinacirati taj projekt te mu pružiti logističku i operativnu potporu. 

Odgovarajući na upit o prigovoru o kašnjenju organizacijskih priprema koji je stigao iz Bruxellesa, ministrica je rekla kako nema nikakvih kašnjenja. "Ovaj smo sastanak održali u Vladi, a Ministarstvo kulture je još ranije održavalo potrebne sastanke", podsjetila je i dodala kako se sve održava u zadanim rokovima.  Istaknula je kako počinje isplata potrebnih 10 milijuna eura te da je ta svota predviđena u proračunu već 'provučena' kroz knjige Ministarstva financija.

Župan Komadina rekao je kako je to projekt od nacionalnog značenja te da mu je županija preko svoje manifestacije o Frankopanima već dala regionalni 'štih'. "Tako će 27 općina i gradova iz županije, osim Rijeke, uspostaviti veze s 27 gradova u Europskoj uniji", rekao je Komadina, ističući kako je projekt prilika za promidžbu hrvatskog turizma i gospodarstva.

Obersnel o projektu

Gradonačelnik Obersnel smatra da projekt nije samo vezan uz Rijeku, nego za cijelu Hrvatsku. Vlada je osigurala 10 milijuna eura kroz proračun, a desetak je osigurano zajedno iz županije kroz EU fondove i sponzore, rekao je Obersnel i dodao kako su iz Europske unije osigurali 19 milijuna eura.

Nakon Vladine odluke za dva tjedna razriješit ćemo uobičajene administrativne probleme, poručio je riječki gradonačelnik.

Na radnom sastanku, osim predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrice Nine Obuljen Koržinek, župana Zlatka Komadine i riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela, bili su i izvršna direktorica projekta Emina Višnić te predstavnici ministarstava kulture, turizma,  mora, prometa i infrastrukture,  znanosti i obrazovanja,  financija, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te vanjskih i europskih poslova.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potaknuo je sastanak prigodom posjeta Rijeci 5. srpnja kako bi se izravno s predstavnicima mjerodavnih ministarstava raspravljalo i dogovorilo o svim temama važnim za realizaciju projekta "Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020".

Pročitajte više