Ministrica u Sanchezovoj vladi potvrdila, sutra će biti raspisani izbori

Foto: EPA

ŠPANJOLSKI premijer Pedro Sánchez u petak će raspisati prijevremene izbore u Španjolskoj, nakon što je u srijedu parlament odbacio njegov prijedlog proračuna, rekla je ministrica financija María Jesús Montero.

"U petak, sutra, bit će objavljeno sazivanje izbora, no točan datum zna samo predsjednik vlade. Nepoznanica je datum", rekla je Montero u četvrtak u intervjuu za radijsku postaju Cope. "U petak će na sastanku ministara priopćiti svoju odluku koja će zatim biti prenesena medijima i stanovnicima", dodala je.

U ponedjeljak najavili raspisivanje izbora ako ne prođe proračun

Montero je u srijedu u parlamentu branila predloženi proračun za ovu godinu, no bezuspješno. Proračun koji je predložila socijalistička vlada je bio odbijen.

Manjinska Sánchezova vlada, koja ima 84 od 350 zastupnika, poručila je neslužbeno u ponedjeljak kako će premijer raspisati prijevremene izbore za 14. travnja ili 28. travnja padne li njen proračun.

Proračun su srušile katalonske stranke ERC i PDeCAT koje su podršku uvjetovale dijalogom s vladom o „samoodređenju Katalonije“ i „prestanku represije“ protiv katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske. Te male stranke su u lipnju glasale u korist Sáncheza prilikom izglasavanja nepovjerenja tadašnjoj konzervativnoj vladi čime je on kao čelnik oporbe postao premijer na čelu manjinske vlade.

Drugi proračun u 40 godina koji nije prošao u parlamentu

U srijedu je, međutim, 191 zastupnik odbio predloženi proračun za ovu godinu, dok ga je prihvatilo njih 158. Među onima koji su ga odbili bile su oporbene stranke desnice i centra, Narodna stranka i Građani. Obje stranke očekuju raspisivanje prijevremenih izbora.

Sánchez ima mandat do 2020. za kada su predviđeni redovni parlamentarni izbori.

Ovo je drugi put u posljednja četiri desetljeća da proračun nije prošao glasovanje u španjolskom parlamentu. Godine 1995. socijalistička vlada tadašnjeg premijera Felipea Gonzáleza nije dobila podršku parlamenta nakon čega je sazvao prijevremene izbore. Na njima su 1996. pobijedili konzervativci na čelu s José Mariom Aznarom.

Pročitajte više