Ministrice se posvađale na sjednici Vlade, Šikić odbrusila Jurlini: "Ova odluka je populistička"

Foto: FAH

DUGO najavljivana odluka o uvođenju limita na korištenje službenih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije i sličnih stavki danas je donesena na sjednici Vlade.

Ipak, odluka na Vladi nije prošla bez trzavica. Nakon što ju je detaljnije obrazložila MOST-ova ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, reagirala je HDZ-ova ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić.

"Ova odluka je izazito populistička i nepotrebna", rekla je Šikić, ali odluku je ipak potpisala.

Alibegović je kratko rekla da se njome želi ojačati namjensko, ekonomično i učinkovito korištenje proračunskih sredstava.

Mjesečni limiti

Podsjetimo, prema uredbi, mjesečni limiti za državne dužnosnike II. i III. skupine iznosit će 400 kuna, a do sada limita nije bilo. U tu skupinu spadaju predstojnik Ureda premijera, zamjenik glavnog tajnika Vlade, zamjenici ministara, ravnatelji policije, carinske i porezne uprave, kao i glasnogovornica Vlade. Limit, pak, za državne službenike bit će 150 kuna, dok je do sada bio 400 kuna.

Korištenje zrakoplovnih linija bit će moguće samo za službene potrebe temeljem naloga za službeni put, što do sada nije bilo propisano, a uvodi se i obveza uređivanja načina korištenja sredstava reprezentacije internim aktom.

Limiti na kategoriju smještaja

Kod službenih putovanja uvode se limiti na kategoriju smještaja koja ne smije biti viša od hotela s 4 zvjezdice, s tim da čelnik tijela može na temelju obrazloženog pisanog zahtjeva neposrednog korisnika odobriti smještaj više kategorije, ako je to neophodno za obavljanje zadataka.

Poslovne kreditne kartice moći će koristiti samo državni dužnosnici isključivo za službene potrebe, a ograničava se i korištenje službenog automobila sa službenim vozačem, dok će se upravljanje voznim parkom standardizirati kroz izradu smjernica.

Ministri će tako moći koristiti službeni automobil srednje klase sa ili bez službenog vozača, a dužnosnici II. i III. skupine automobil srednje ili niže klase, sa ili bez službenog vozača isključivo za službene potrebe.

 

Pročitajte više