Ministru Hasanbegoviću Sedlarova istina o Jasenovcu i dalje je korisna i najbolja

Foto: FAH

"OVAKVI filmovi su korisni jer govore o brojnim tabu temama. To je najbolji put da se konačno rasvijetle brojna kontroverzna mjesta iz hrvatske povijesti", rekao je ministar kulture Zlatko Hasanbegović prilikom premijere dokumentarnog filma Jakova Sedlara "Jasenovac - istina". Hasanbegovićevu oduševljenost filmom nisu poremetili ni brojni napisi o falsifikatima koji su korišteni o Sedlarovom filmu.

Nakon dva tjedna - muk o Sedlaru

Naime, još osmog travnja postavili smo pismenim putem Hasanbegoviću pitanje smatra li da postoji dovoljno dokaza je Sedlar u filmu "Jasenovac istina" koristio fotomontažu u dijelu kada govori o naslovnici iz zagrebačkog Vjesnika s naslovom "Mnoge leševe iz Jasenovca Sava je donijela do Zagreba"? Pitali smo ga je li mu se svidio film, a napomenuli smo mu da nam odgovori i kao povjesničar i kao ministar. No, do danas nismo dobili nikakav odgovor.

Jučer smo od ministarstva obaviješteni kako je Hasanbegović temu filma ''Jasenovac - istina'' komentirao u utorak, 19. travnja 2016. godine, odgovarajući na novinarske upite u Jasenovcu. No, naših pitanja tada nije bilo, kao ni odgovora. 

Svi falsifikati i nelogičnosti u filmu


Podsjetimo, u Sedlarovom filmu kao snažan argument korištena je naslovnica zagrebačkog Vjesnika "Mnoge leševe iz Jasenovca Sava je donijela do Zagreba" da bi se ispostavilo da Vjesnik nikada nije objavio tu naslovnicu. Sedlar je tvrdio kako je tu spornu naslovnicu nabavio od lopova iz Beograda. Novosti su nedavno objavile kako je u filmu lažna fotografija nogometne momčadi logoraša i kako je premontiran intervju logoraša Zdravka Macure. Laž je da je dirigent Milan Sachs pušten iz Jasenovca i da je poduzetnik Lazar Bačić pobjegao u Srbiju, pisale su Novosti o Sedlarovom filmu.

Hasanbegović, počasni gost na Sedlarovoj premijeri, danas izbjegava konkretna pitanja, a tako i odgovore o filmu o Jasenovcu.

Hasanbegović nije kompetentan povjesničar

"Nisam autor filma, nisam filmski kritičar. Jednom sam ga pogledao", rekao je Hasanbegović 19. travnja, dodajući da konačni pravorijek o istini mogu dati smo kompetentni povjesničari. Hasanbegović se čudio novinarima za interes o filmu jer tvrdi da se filmu ne treba pridavati velika važnost.

No, važno je napomenuti da je filmu na važnosti dao upravo Hasanbegović koji se kao član Vlade Tihomira Oreškovića, odnosno kao ministar kulture, pojavio na premijeri te je dočekan kao posebni gost. 

Hasanbegović danas ne želi odgovarati na konkretna pitanja niti se ogradio od vlastite tvrdnje da su filmovi kao Sedlarov "najbolji put da se konačno rasvijetle brojna kontroverzna mjesta iz hrvatske povijesti". Jer za njega taj film to i dalje jest.  Da nije, odgovorio bi na konkretna pitanja.

Revidiranje prošlosti 

Važnosti filmu pridonijela je i izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman koja je također bila na premijeri. No njen je stav, za razliku od Hasanbegovićevog, vrlo jasan i konkretan.

"Povijest se prikazuje vrlo selektivno i pokušavaju se revidirati mnoge povijesne činjenice", smatra veleposlanica, dodajući da film vrijeđa osjećaje ljudi koji su u Jasenovcu izgubili najmilije.

Pročitajte više