Minsk optužio Varšavu za duge zastoje na granici

Foto: EPA

BJELORUSIJA je optužila Poljsku danas da uzrokuje duge zastoje na graničnom prijelazu i usporava protok kamiona. Poljska, žestoki kritičar bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, zatvorila je u veljači jedan od svojih ključnih graničnih prijelaza s Bjelorusijom.

Pozvala se na sigurnosne razloge, a Minsk je tu odluku nazvao "katastrofalnom". Zategnuti odnosi dviju zemalja naglo su se dodatno pogoršali u veljači prošle godine kad je Rusija napala Ukrajinu u takozvanoj "specijalnoj vojnoj operaciji" i iskoristila bjeloruski teritorij za pokretanje napada. Poljska je primila više od milijun ukrajinskih izbjeglica. 

"Kolona ispred jedinog pristupačnog graničnog prijelaza na bjelorusko-poljskoj granici, Kukuryki - Kozłowiczy, udvostručio se od petka i sada broji 1000 vozila", priopćio je bjeloruski granični odbor.

"Glavni razlog je neuspjeh poljske strane da provede bilateralne sporazume o prolasku kamiona", dodaje se u priopćenju u kojemu se optužuje Poljsku da propušta tek 61 posto uobičajenog broja kamiona koji prelaze granicu tijekom vikenda. Poljska granična služba nije odmah bila dostupna za komentar.

Pročitajte više

 

Pročitajte više