Mirko Kovats prijeti povlačenjem ponude za kupnju 3. maja vrijedne 80 milijuna eura

ČINI se da austrijske tvrtke nikako ne mogu na zelenu granu s investicijama u južnoj Europi, a napose u Hrvatskoj. Prema pisanju austrijskog lista Die Presse, austrijski industrijalac Mirko Kovats novi je na listi poduzetnika i tvrtki iz Austrije koji nisu uspjeli u svojem naumu da ostvare poslovne planove u Hrvatskoj. Naime, Kovats je prvo neuspješno pokušao preuzeti srpski rudnik bakra u Boru, a sad se čini da će morati odustati i od ponude za kupnju riječkog 3. maja.

Prema pisanju austrisjkog lista, Nada Jelinić Starčević, predsjednica radničkog vijeća 3. maja, u lipnju je podigla prijavu protiv Kovatsa zbog sumnje u krađu poslovne tajne. Prema njezinim tvrdnjama, stotinjak stranica Kovatsove ponude gotovo je kopiran plan restrukturiranja koji je 3. maj predstavio 2008. godine, a dio je povjerljivih dokumenata brodogradilišta. Kovats je nakon prijave poslao pismo ministru Popijaču u kojem je naveo kako se ne smatra odgovornim za ono za što ga se tereti te dodao kako će povući svoju ponudu ukoliko predsjednica radničkog vijeća ne povuče svoju prijavu.

Prema ponudi koju je Kovats dao kroz tvrtku iz Muenchena Crown Investment, on bi u riječki škver uložio 80 milijuna eura za restrukturiranje tvrtke. Kovatsova preuzimanja se boji 300 zaposlenih škverana koji strahuju da bi austrijski investitor na mjestu 3. maja gradio energetska postrojenja.

Pročitajte više