Mirko Norac zatražio skraćenje zatvorske kazne

MIRKO Norac je od Vrhovnog suda zatražio smanjenje zatvorske kazne od 15 godina, na koju je osuđen zbog odgovornosti za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u Medačkom džepu i na gospićkom području.

Odvjetnik Mirka Norca Vlatko Nuić novinarima je potvrdio da je u ime svojega branjenika Vrhovnom sudu uputio zahtjev za smanjenje kazne zbog niza olakotnih okolnosti koje su utvrđene tijekom dva odvojena suđenja. Nuić je dodao i da će nakon odluke Vrhovnog suda odmah podnijeti i zahtjev za uvjetni otpust.

Norac je 2003. godine na riječkom Županijskom sudu pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora za zločine nad civilima na gospićkom području, a za zločine u Medačkom džepu 2008. godine na Županijskom sudu u Zagrebu na šest godina zatvora. Te je kazne potom riječki Županijski sud objedinio u maksimalnu kaznu od 15 godina. Odvjetnik Nuić pak tvrdi kako riječki sud nije obrazložio zašto je donio maksimalnu moguću objedinjenu kaznu od 15 godina, niti se osvrnuo na niz olakotnih okolnosti.

Posjetio je i da je na suđenju 2003. godine konstatirano da su zločini počinjeni u nametnutom ratu, pod stalnim napadima na Gospić, a kao olakotne okolnosti uzeti su hrabrost optuženog Norca, njegove zasluge u obrani grada, mladost i držanje na sudu. Na drugom suđenju za zločine u Medačkom džepu utvrđen je blaži oblik Norčeve krivnje, tzv. nečinjenje, odnosno da nije poduzeo ništa kako bi kaznio počinitelje zločina.

Pročitajte više