Miroslav Kutle tužit će državu jer su uhićenjem prekršena njegova ljudska prava?

MIROSLAV KUTLE razmišlja o tužbi protiv hrvatske policije, što zapravo znači da bi mogao tužiti državu, potvrdio nam je njegov odvjetnik Rajko Mlinarić. U razgovoru za Index Mlinarić je kazao kako postoji mogućnost da će Kutle tužiti državu, ali nas također zamolio za strpljenje po pitanju informacija, s obzirom da ta odluka još nije donesena.

"Pravna mogućnost da tužimo policiju, odnosno državu doista postoji. No, vidjet ćemo. Ta odluka će biti donesena idućeg tjedna", kaže nam Mlinarić i objašnjava kako bi Kutle mogao tražiti naknadu štete zbog povrede prava osobnosti. Kutlin odvjetnik, naime, tumači kako je njegov klijent u Vrgorcu uhićen bez ikakvog razloga; samo zato što je policija s njim željela obaviti razgovor.

"Kutle nije osumnjičen u slučaju premlaćivanja Josipa Galinca"

"U takvim se situacijama, kad policija traži građane radi obavijesnog razgovora, građanima najprije šalje poziv na razgovor. Tek ako se građanin ogluši na taj poziv, policija ima pravo poduzeti druge mjere", objašnjava Mlinarić koji tvrdi da je u slučaju Kutlinog uhićenja prekršen zakon s obzirom da tajkun nije uhićen kao osumnjičeni u slučaju premlaćivanja Josipa Galinca.

"S Kutlom je policija razgovarala kao s građaninom, isto tako su mogli bilo koga pozvati. On nije osumnjičen u slučaju Josipa Galinca, istražitelje je samo zanimalo ima li on kakve informacije o slučaju koje im mogu pomoći", kaže Mlinarić koji nimalo ne sumnja da su u policiji unaprijed znali kako od Kutle neće dobiti nikakve informacije o slučaju napada na Galinca.

Kutle uhićen jer se Vlada bojala da će pobjeći?

"Pravi razlog njegovog uhićenja bila je bojazan da bi presuda mogla biti veća od pet godina zatvora, što bi značilo da mu mora odmah biti određen pritvor. Zapravo su se bojali da ne pobjegne preko granice kao Glavaš i ostala ekipa i željeli su spriječiti njegov bijeg pa su ga uhitili i tako prekršili zakon i njegova ljudska prava", kaže Mlinarić, te ističe kako se vlast vjerojatno nije željela opet nositi s kritikama kakvim je bila izložena u slučaju Branimira Glavaša i Josipa Šimića, koji su "azil" pred hrvatskim pravosuđem potražili u susjednoj BiH.

"Ne vjerujem da je Faber smijenjen zbog Kutle"

"Netko je u policiji mislio da bi bila dobra ideja uhititi mog klijenta i tako ga onemogućiti u potencijalnom bijegu", tvrdi Mlinarić, ali ne želi povlačiti paralele sa smjenom Vladimira Fabera koja se dogodila istog dana.

"Ne vjerujem da je to razlog zbog kojeg su ga smijenili. To bi bio presedan. Dosad su se ravnatelji policije zbog svačeg smjenjivali, ali prave razloge Faberove smijene zna samo Hrvatska vlada, koja je tu odluku i donijela", tvrdi Mlinarić.

Kutle do daljnjeg ostaje na slobodi

Kutlin odvjetnik također nam je potvrdio kako će njegov klijent do daljnjega ostati na slobodi, s obzirom da je presuda u slučaju malverzacije u slučaju "Gradski podrum" nepravomoćna i kao takva ne proizvodi nikakve pravne učinke.

"Sud sad prvo mora sastaviti tu presudu i obrazložiti razloge zbog kojih je mog klijenta nepravomoćno osudio na tri godine zatvora. Nakon toga nezadovoljne strane mogu uložiti žalbu. Državno odvjetništvo već je najavilo žalbu, a naravno da ćemo se i mi žaliti na nepovoljan ishod", zaključio je Mlinarić.

Petar Vidov
Foto: Braco Ćosić / Cropix

Pročitajte više