Mirza ef. Mešić o presudi Karadžiću: Ni sto doživotnih kazni ne bi nadoknadilo strašne patnje

Screenshot: HTV

IMAM Islamske zajednice u Hrvatskoj,  Mirza ef. Mešić u Otvorenom je jučer komentirao presudu Radovanu Karadžiću te se osvrnuo na reakcije iz Republike Srpske.

Mirza Mešić rekao je da se Dodik ruga cijeloj međunarodnoj zajednici. “Zamislite da Nijemci otvore neku ustanovu i nazovu je imenom Adolfa Hitlera. To je Dodik učinio u Republici Srpskoj”, osvrnuo se na otvaranje studentskog doma koji nosi ime Radovana Karadžića. Mešić je komentirao i presudu: “Da su mu dosudili i sto doživotnih kazni, to ne bi nadoknadilo patnju svih onih koji su pretrpjeli strašne patnje.” Ipak, dodao je da ovo nije presuda cijelom srpskom narodu, nego “nakaradnoj, velikosrpskoj politici koja je imala za cilj istrebljenje svih nesrba.”

U emisiji je gostovao i Tonino Picula koji smatra da je riječ o kapitalnoj presudi koja će s vremenom dobivati na važnosti-

“Danas treba razlikovati odnose prema BiH i unutar BiH, a potonji su uvjetovani Daytonom. Ali već nekoliko godina njezine institucije malaksaju, gube snagu, a ono što bi ih trebalo zamijeniti nije funkcionalno”, upozorio je Picula.

Kao jedinu budućnost u kojoj će se, kako je rekao, dekomponirati političko nasljeđe Karadžića, Picula vidi europski put: pregovore i proces pristupanja Europskoj uniji.

Pročitajte više