misa u čast 700. obljetnice janjeva

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras u zagrebačkoj katedrali svečano euharistijsko slavlje na završetku proslave 700. obljetnice Janjeva.

Proslava te obljetnice otvorena je lani na blagdan sv. Nikole, biskupa zaštitnika Janjeva, a župa Janjevo prvi put se spominje 1303. za pape Benedikta XI.

Uz kardinala Bozanića u koncelebraciji su sudjelovali apostolski nuncij Francisco Javier Lozano, zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, dubrovački biskup Želimir Puljić, prizrenski biskup Marko Sopi te tridesetak svećenika rodom iz Janjeva i prijatelja Janjeva.

Obraćajući se okupljenim Janjevcima kardinal Bozanić u propovijedi je naglasio kako se Janjevo kao jedna od malobrojnih katoličkih enklava na jugoistoku Europe našlo u moru pravoslavlja i islama te je od uvijek bilo od posebne skrbi papa i središnjih ustanova Katoličke crkve. Trebalo je, istaknuo je, strpljivo njegovati tu katoličku klicu i iskazivati blizinu vjernicima u teškim povijesnim vremenima kojih nikada nije nedostajalo na tim prostorima.

Govoreći o janjevačkoj tradiciji i bogatoj prošlosti kazao je da su oni kroz druga stoljeća gajili ljubav prema Bogu, obitelji i prema svom hrvatskom narodu, odnosno svojim hrvatskim korijenima. Upravo zahvaljujući tome janjevačka povijest uspjela se sačuvati kroz sva ta burna i teška stoljeća, rekao je kardinal Bozanić, pozvavši vjernike iz Janjeva, koji se danas nalaze diljem Hrvatske, da izgrađuju svoju vjeru, a isto tako da pokažu solidarnost prema onima koji su u vrlo malom broju ostali u Janjevu na Kosovu.

Poručio je janjevačkim obiteljima i da i dalje njeguju vjerničku klimu koja će biti plodno tlo za nova duhovna zvanja koja su znak životnosti Crkve u jednom narodu. Jedan od najvećih darova kojima je obdarena janjevačka zajednica u ovoj jubilarnoj godini je započeti postupak utvrđivanja herojskih kreposti dvojice janjevačkih sinova - franjevaca Alojzija Palića i Serafina Kodića, koji su život dali za Krista, kazao je, uz ostalo, u propovjedi kardinal Bozanić.

Janjevačkim vjernicima Sv. Otac uputio je pismo i apostolski blagoslov koji je prenio apostolski nuncij Francisco Javier Lozano, a pozdravili su ih i nadbiskup zadarski Ivan Prenđa, dubrovački biskup Želimir Puljić i biskup iz Prizrena Marko Sopi.

Na misi je među uglednicima iz javnog života, među ostalim, bio i predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić.

(Hina) ta mć

Pročitajte više