Misija OESS-a u BiH distribuira vodiče za povratak iz RS u Hrvatsku

MISIJA OESS-a u BiH u srijedu je objavila kako je počela distribuciju 6.000 brošuravodiča za potencijalne povratnike u Republiku Hrvatsku, a koji su kao izbjeglice trenutačno smješteni na području Banje Luke, Prijedora, Novog Grada (bivši Bosanski Novi), Posavine i Trebinja.

"Brošura jasno objašnjava prava bivših nositelja stanarskih prava na stambeno zbrinjavanje u Hrvatskoj, zatim povrat privatne imovine, odštetu zbog uništavanja imovine i nadoknadu korištenja privatne imovine, pitanja koja se tiču konvalidacije mirovina, kao i statusna prava stranaca tj. dobijanje državljanstva po skraćenoj proceduri", navodi se u priopćenju mostarskog ureda Misije OESS-a u BiH.

Pojašnjava se kako sveobuhvatno i točne informacije mogu pomoći izbjeglicama da donesu odluku o svojoj budućnosti te da će im ova brošura pomoći da naprave izbor na temelju raspoloživih činjenica.

Ove brošure-vodiče, koje je pripremila Misija OESS-a u BiH, također će biti dostupne i Ministarstvu za izbjegle i raseljene osobe Republike Srpske, te UNHCR-u i centrima za pravnu pomoći i udrugama građana.

Pročitajte više