Mislite da je Hrvatska zaostala? Ove fotografije su dokaz da je Srbija barem sto godina iza nas

Foto: Twitter

NAKON 18 godina danas je ponovno uvedena željeznička linija Beograd-Kosovska Mitorvica.

Tvrtka "Srbija voz" predstavila je posebni vlak koji je danas odradio promotivnu vožnju, a dizajner je Andrej Vasiljević. Probna linija trebala bi voziti od 20. do 26. veljače, a ovisno o interesu odlučit će se hoće li linija postati redovna.

Ne treba puno proučavati dizajn vlaka da bi se uočilo da se radi o, u najmanju ruku, neukusnoj provokaciji. Vlak je izvana pun natpisa "Srbija je Kosovo" i "Kosovo je srpsko", a iznutra je par prepun freski svetaca.

S Kosova su, naravno, odmah krenule žestoke kritike. Bivši ministar vanjskih poslova Kosova Petrit Selimi nazvao je ovo "odvratnom zloupotrebom religije" te optužio Srbiju da je pokrenula ilegalnu željezničku liniju.

Edita Tahiri, ministrica u kosovskoj vladi, obratila se institucijama Europske unije i zatražila da odmah zaustave "ilegalnu željezničku liniju". Napominje da se radi o jasnoj provokaciji koja za cilj ima destabilizaciju Kosova.

Iz Srbije pak poručuju da dizajnom vlaka nisu imali namjeru provocirati, već da su ga ukrasili "motivima kulturnog i duhovnog naslijeđa Srbije s Kosova i Metohije".

 

Pročitajte više