Mišljenje Vlade o izvješćima HRT-a

VLADA smatra da HRT treba i dalje ulagati napore u racionalizaciju poslovanja, posebno troškova vanjske suradnje, ali i otkloniti određene nepravilnosti uočene u izvješćima o radu Vijeća HRTa o provedbi programskih načela te izvješću Ravnateljstva o poslovanju.

To se Vladino mišljenje odnosi na izvješće o radu Vijeća HRT-a o provedbi programskih načela HR-a i HTV-a od studenoga prošle do lipnja ove godine i o izvješću Ravnateljstva o prošlogodišnjem poslovanju. Mišljenje je dostavljeno Hrvatskom saboru, na čijem su dnevnom redu aktualne sjednice spomenuta izvješća.

Hrvatskom saboru Vlada je predložila da od HRT-a zatraži pismeno očitovanje na izvješće neovisne revizije o poslovanju, priloženo u izvješću Ravnateljstva, te da ih, kako bi riješili ukazane propuste i nepravilnosti, zaduži da izrade plan potrebnih mjera s rokovima. Vlada također Saboru predlaže da Državni inspektorat zaduži za obavljanje dodatne kontrole u smislu poštivanja propisa o radu i zapošljavanju.

U izvješću neovisne revizije, kako se navodi, iskazana su viša potraživanja od kupaca, državnih institucija te potraživanja po kamatama na prodane obveznice, čime su za 10 milijardi kuna manje iskazani troškovi u Računu dobiti i gubitaka, a time je za isti iznos više iskazana dobit za prošlu godinu.

U mišljenju se ukazuje i na određene nepravilnosti u provedbi Zakona o javnoj nabavi, koje je potrebno otkloniti ove godine, a od HRT-a se traži da nekretnine u svom vlasništvu iskažu u tržišnim cijenama, a ne kao do sada po "povijesnim vrijednostima".

Vlada navodi da je poslovanje HRT-a, unatoč ostvarenoj dobiti od 67,8 milijardi kuna i dalje opterećeno troškovima vanjske suradnje, koji su u vrijeme na koje se izvješće odnosi porasli 17,5 posto. Pritom je ostvareno i povećanje broja radnika zbog čega je Vlada, kako je istaknuto, očekivala smanjenje troškova vanjske suradnje.

Osvrčući se na izvješće Ravnateljstva o poslovanju u 2003. Vlada, uz ostalo, navodi da je HRT ostvarila raznovrsne i mnogobrojne programe u skladu sa Zakonom, ali da nije naveden podatak je li najmanje 10 posto televizijskog programa naručeno od neovisnih produkcijskih društava, što je zakonska obveza. Također nije navedeno je li na narudžbu programa od neovisnih produkcija HRT izdvojila najmanje 10 posto svog godišnjeg proračuna.

Izvješća je Saboru krajem srpnja predalo Programsko vijeće HRT-a, koje je nakon izmjena Zakona preuzelo zadaće Vijeća. Izmjenama Zakona, kao jedno od tijela prestalo je postojati i Ravnateljstvo HRT-a.

Pročitajte više