Misrata u plamenu: "Gadafi ne želi samo kontrolu nad gradom, on se osvećuje"

U LIBIJSKOM pobunjeničkom uporištu Misrati i dalje traju žestoke bitke između pro Gadafijevih snaga i pobunjenika. Jedan od preživjelih za CNN je opisao je strahote koje prolazi tamošnje stanovništvo.

"Granatiraju luku i civile. Postala je to operacije osvete, a ne samo preuzimanja kontrole nad gradom Misrata", kazao je Ibrahim al-Neairy, pobunjenik koji je ozlijeđen u borbama te evakuiran u Benghazi. Iako je pretrpio opekline lica i ozljede od gelera, Al-Neairy kaže: "Cijena slobode je visoka i moramo se osloboditi od ovog režima".

15 članova Vijeća sigurnosti UN-a, koji su odobrili rezoluciju u ožujku kojom se pozvalo na obranu libijskih civila od Gadafijeva režima, danas će održati sastanak na kojem će biti izviješteni o događanjima u Libiji.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen kazao je u nedjelju kako su Gadafijevi dani odbrojeni, iako nije mogao predvidjeti koliko bi misija u Libiji još mogla potrajati.

Amnesty International kazao je kako su Gadafijevi napadi na Misratu ratni zločini. Promatrači su u izvješću od prošlog tjedna optužili pro-Gadafijeve snage za nezakonita ubojstva civila, uključujući i korištenje teške artiljerije, raketa i kasetnih bombi u civilnim područjima te pucanje iz snajpera po stanovnicima.

Grad Misrata već je više od dva mjeseca pod opsadom, a pobunjenici upozoravaju kako bi mogli ostati bez hrane i pića. Glasnogovornik pobunjenika u Benghaziju kazao je kako zbog aktivnog granatiranja Misrate samo jedan humanitarni brod tjedno stiže u grad. Pobunjenici traže da im se osigura oružje kojim bi porazili pro Gadafijeve snage.

Pročitajte više