Misterij kuće Lovre Kuščevića: Smanjuje se iz godine u godinu, a ostala je ista

Foto: Index/Pixsell/Igor Kralj

AKO je vjerovati podacima iz imovinske kartice Lovre Kuščevića, ministra uprave, njegova se kuća godinama smanjuje, premda je, u prirodi, ista.

Naime, u imovinskoj kartici iz lipnja 2011. godine u rubrici "kuća s okućnicom" Kuščević, tada načelnik Općine Nerežišća, navodi površinu od 1000 metara četvornih i tržišnu vrijednost od sedam milijuna kuna. Istu vrijednost i površinu kuća s okućnicom zadržava i u izmjenama kartice u ožujku 2013. i travnju 2014. godine.

Kad je Kuščević postao ministar, kuća se počela smanjivati i gubiti vrijednost

No tada počinju čuda. U veljači 2016. godine opažamo prvu promjenu: nakon što Kuščević prelazi iz Općine u Ministarstvo graditeljstva, kuća prolazi kroz metamorfozu. S tisuću se kvadrata smanjuje na 952, dok joj vrijednost pada za milijun kuna, dakle, na šest milijuna kuna.

Tu međutim nije kraj. U listopadu 2017. godine Kuščević u imovinskoj kartici opet mijenja površinu pa sada stoji da mu se "kuća s okućnicom" prostire na 350 metara četvornih, ali joj je vrijednost i dalje šest milijuna kuna.

Drugim riječima, ako je vjerovati njegovoj imovinskoj kartici, vrijednost kuće prvo je pala za milijun kuna između 2011. i 2016. godine, da bi potom naglo porasla jer 350 kvadrata ima istu vrijednost kao i 952. A zapravo je ista. S obzirom na to da je u zemljišnim knjigama na lokaciji Kuščevićeve kuće upisan pašnjak površine 952 metra četvorna, logično je zapitati se kamo su iz kartice isparila 602 kvadrata.

Neobičan odgovor Ministarstva uprave

Prvo smo pitali Kuščevića za objašnjenje, ali nismo se usrećili.

Naime, iz Ministarstva uprave stigao nam je sljedeći odgovor: "Sukladno zakonskim obvezama, imovinska kartica sadrži podatke o imovini ministra Kuščevića koji su javno dostupni. U 2016. je u imovinsku karticu unesena površina predmetne nekretnine (kuće s okućnicom) od 952 metra kvadratna. U imovinskoj kartici za 2016. godinu unesena je samo površina kuće od 350 metra kvadratna, pri čemu se ističe kako je procijenjena vrijednost identična ranije unesenoj površini od 952 metra kvadratna. Što se tiče same vrijednosti predmetne nekretnine, radi se o samostalnoj procijeni tržišne vrijednosti nekretnine."

Ministar ignorira pitanje

Ministar je, očito, pogriješio kod navođenja godina - dva puta spominje 2016. godinu - no to nije najbitnije. Bitnije bi bilo otkriti zašto se upustio u ovaj neobičan pothvat.

Pitali smo ga i to, ali odgovor nije stigao. No oglasilo se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Ono je vrlo jasno navelo da u rubrici "kuća s okućnicom" treba navesti površinu "cijele nekretnine (zemljišta) koja je upisana u zemljišnim knjigama".

Istina, u ministrovoj se kartici u međuvremenu pojavilo građevinsko zemljište od 686 metara četvornih procijenjeno na 400 tisuća kuna i to bi površinom moglo biti najbliže famoznoj iščezloj okućnici. No ako je to okućnica, onda imamo 84 metra četvorna viška i odjednom stvorenih 400 tisuća kuna te netočan upis u rubrici "kuća s okućnicom".

Imovina ministra uprave je teško pitanje.

Pročitajte više