Misterij Prigožinovog nestanka puno je veći problem za Putina nego što se čini

Maske s likovima Prigožina i Putina koje su se do nedavno prodavale u Rusiji Foto: EPA

ŠEF GRUPE Wagner Jevgenij Prigožin boravi u Moskvi od 1. srpnja, izvijestio je francuski medij Liberation pozivajući se na zapadne obavještajne službe. Prema izvješću, Prigožin je bio zadržan u Kremlju i vodio je pregovore s Putinom o sudbini Wagnera.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je jučer da su se Prigožin i Putin sastali 29. lipnja. Kaže da je sastanak trajao tri sata i da je na njemu sudjelovalo 35 ljudi. "Na trosatnom sastanku s 35 ljudi dva zapovjednika postrojbe Wagner rekla su Putinu da će se nastaviti boriti za njega", tvrdi Peskov.

No s jučerašnjom objavom Kremlja, u kojoj je pokušao razjasniti situaciju i sanirati štetu, cijeli misterij oko Prigožina, njegovog nestanka iz javnosti i njegovih veza s ruskim vrhom postaje još nejasniji.

Prigožin zadnji put viđen u noći ustanka

Prigožin je posljednji put viđen u noći ustanka nakon što je objavio da se njegove snage povlače. Tada je bio u SUV-u u Rostovu na Donu. Bio je to kraj kratkotrajne pobune, koja je izazvala tektonske promjene, piše CNN.

Od tada je misterij samo sve veći. U danima nakon pobune, u posljednja dva tjedna, pratili smo racije Prigožinovih prostorija, u javnost su dospjele fotografije njegovih navodnih perika i zlatnih poluga. Viđen je i čovjek sličan njemu kako izlazi iz helikoptera u Sankt-Peterburgu.

Ali iz prošlotjednih komentara predsjednika Aleksandra Lukašenka jasno je da Prigožin nije u Bjelorusiji, kao što je nalagao dogovor s Kremljom. Nisu ni njegovi borci.

Kremlj pokušao razjasniti situaciju, nije mu baš uspjelo

Umjesto toga Kremlj je u ponedjeljak pokušao razjasniti situaciju nakon što su francuske novine Liberation izvijestile o sastanku Putina i Prigožina 29. lipnja.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, potvrdio je da se sastanak dogodio. Nagovijestio je da se Putin sastao s Wagnerovim zapovjednicima i razgovarao o daljnjim mogućnostima njihova rada te da je predsjednik od njih čuo da su "spremni nastaviti se boriti za domovinu". Peskov je dodao: "To je sve što možemo reći o ovom sastanku. Ne mogu vam reći više."

CNN ovdje upozorava na nešto očito i jako znakovito. Samo pet dana nakon pobune, najveće pobune u Putinovoj vladavini, šef Kremlja poziva kod sebe glavnog pobunjenika i njegove zapovjednike te zajedno razgovaraju o budućoj suradnji.

To bi značilo da je 48 sati nakon što je Putin rekao okupljenim vojnicima unutar zidina Kremlja kako su spriječili "građanski rat" šef Kremlja odletio u južni ruski grad Derbent kako bi se fotografirao i vratio se pozdraviti prave pobunjenike sljedeći dan. Taj sastanak potom je držan u tajnosti 11 dana.

Kremlj je dosad radio sve kako bi obuzdao posljedice pobune uvjeravajući javnost da se ništa posebno nije dogodilo. Upadi u Prigožinove objekte, zatvaranje njegovih medijskih kuća, njegov nestanak iz javnosti, kontrolirani narativ Kremlja o sastanku - sve to vodi do čovjeka čiji je nestanak za Putina problematičniji nego što se na prvu čini, piše CNN.

Činjenica da javnost tek treba dobiti vizualnu potvrdu Prigožinove sudbine znak je Putinove slabosti - znak da sve opcije s kojima se Kremlj suočava imaju nedostatke. Ako je Prigožinu oprošteno, kao što Kremlj sugerira, zašto onda nema javnog priznanja toga?

Prigožinova sudbina, kakva god da je, velik je problem za Putina

Ako Prigožin ostane na slobodi, izbjegavajući dogovor za koji Lukašenko tvrdi da ga je sklopio, što onda to govori o Putinovom držanju na vlasti? A ako je uhićen – ili nešto još gore – onda nevoljkost Kremlja da to javno izjavi sugerira da Prigožin ima veliku lojalnost u vojsci i da nije netko koga Putin želi javno povrijediti ili osramotiti.

Prije 20 godina šef Kremlja je pod prijetnjom oružjem dao izvesti iz aviona najbogatijeg čovjeka u Rusiji Mihaila Hodorkovskog kako bi mogao rasturiti njegove političke ambicije i poslovno carstvo.

Sada je Putin suočen sa stvarnom i opipljivom prijetnjom, a umjesto toga odgovara šutnjom i odgođenim vijestima o tajnom sastanku, na kojem se pobunjenici ponovno zaklinju na lojalnost i očito je da im je oprošteno.

Ovo nije jedina uznemirujuća tišina za Kremlj. Još uvijek nam nije jasno gdje se nalazi Sergej Surovikin, visoki ruski general koji je navodno unaprijed znao za pobunu.

Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Glavnog stožera, konačno se pojavio na videosnimci koju je Ministarstvo obrane objavilo u ponedjeljak kako bi se pokazalo da je doista živ, zdrav i da je zadužen za rat u Ukrajini.

Možda čelnici Kremlja misle da ovaj veo šutnje projicira snagu: da samo oni znaju odgovore na ova pitanja i zadržavaju konačnu moć? To bi bila još jedna pogrešna procjena koja odaje koliko su se udaljili od stvarnosti.

Pročitajte više