Hrvatica je 2019. pronađena mrtva u londonskom potoku. Priča je misteriozna

Ilustracija: EPA

SMRT Maje O'Brien, rođene Hrvatice koja je nekoć predavala na Sveučilištu Oxford i bila vrsna flautistica, će, izgleda, zauvijek ostati misterij. Njeno beživotno tijelo je pronađeno u londonskom potoku i to četiri tjedna nakon što je nestala. Naime, istražitelji dosad nisu uspjeli pronaći nikakav značajan trag u ovom slučaju.

Očekivalo se da će 28. ožujka 2019. dr. Maja O’Brien prisustvovati orkestralnom koncertu nakon kojega se trebala zaputiti u Hrvatsku. Ipak, nakon što se 78-godišnjakinja nije pojavila, prijavljen je njen nestanak.

Mjesec dana kasnije, 22. travnja 2019., volonter oxfordske spasilačke službe uočio je, dok je upravljao patrolnim čamcem tražeći umirovljenicu, tragove stopa uz rijeku Temzu. Iako je bila dobra plivačica, tijelo glazbenice pronađeno je kako pluta licem prema dolje ispod drveta u potoku Hinksey, pored Kennington Roada u Oxfordu.

Nikad dokazano ubojstvo

Patolog dr. Olaf Biedrzycki izvršio je post mortem pregled tijela dr. O’Brien i otkrio da je imala ‘zabrinjavajuć’ prijelom lijeve gornje hrskavice štitnjače,a koji je često povezan s davljenjem. Policija je pokrenula istragu i utvrdila da je umirovljenica na Googleu pretraživala "smrt utapanjem". Međutim, zbog prisutnosti teških ozljeda policajci nisu mogli zanemariti mogućnost ubojstva.

Tokom istrage je londonska policija raspolagala sa četiri hipoteze: da je dr. O’Brien napustila dom s namjerom da sebi naudi; da je napustila dom s nepoznatom namjerom, ali je doživjela nesreću zbog koje je pala u rijeku; ozlijedio ju je netko njoj poznat ili joj je naštetila nepoznata treća strana.

U procesu su ispitani njena usvojena kći Petra te bivši suprug Terence. Preminula Maja se šezdesetih preselila u Veliku Britaniju i ostvarila uspješnu karijeru tokom koje je predavala na Sveučilištu u Oxfordu i ostvarila doktorat iz psihologije na Sveučilišnom koledžu u Londonu. Osim toga, bila je i cijenjena glazbenica. Sa suprugom je pjevala hrvatske i britanske narodne pjesme te je veći dio života bila uključena u razne zborove.

Pročitajte više