Ovog aktivista pokušali su dvaput otrovati, završio je u Sibiru, a sad je nestao

Foto: EPA

Ruski opozicijski aktivist Vladimir Kara-Murza, koji je zbog veleizdaje osuđen na 25 godina, nestao je iz svoje tamnice u Sibiru, tvrde njegovi pobornici, prenosi Guardian. Kara-Murza (42) bio je u zatvoru u regiji Omsk, no pismo koje mu je poslao aktivist i novinar Aleksandar Podrabinek vraćeno je s napomenom da zatvorenik više nije tamo, napisao je Podrabinek na Facebooku.

Kara-Murzin odvjetnik Vadim Prohorov rekao je da je drugi odvjetnik koji ga je pokušao jučer posjetiti izjavio da više nije u tom zatvoru.

"Nema razloga za transfer i zbog toga se još više bojim. Moj muž je u rukama istih ljudi koji su ga već dvaput pokušali ubiti, 2015. i 2017.", rekla je njegova žena Evgenija Kara-Murza. "Tražim od ruske vlade da nam da informacije o lokaciji mog muža."

Kara-Murza dvaput je preživio trovanje za koje krivi rusku vlast. Negirao je krivnju za optužbe i usporedio je suđenje s "farsom sudskih procesa sovjetskog diktatora Staljina".

Misteriozni transferi

Transferi u ruskom zatvorskom sustavu jako su tajnoviti. Zatvorenici mogu nestati i po nekoliko tjedana. U prosincu nisu mogli pronaći najpoznatijeg opozicijskog političara, Alekseja Navalnog. Navalni, koji je osuđen na 19 godina, ponovno se pojavio u zatvorskoj koloniji u Arktičkom krugu. Prije je bio smješten u regiji Vladimir, u središnjoj Rusiji, oko 230 kilometara od Moskve.

Kara-Murza uhićen je 2022. i osuđen na 25 godina zbog govora u Predstavničkom domu Arizone u kojem je osudio invaziju na Ukrajinu. Putin je nakon početka rata u Ukrajini pojačao suzbijanje opozicije i utišavanje kritičara. Čak je i uveo zakon kojim kriminalizira govor koji se može protumačiti kao kleveta ruske vojske.
 

Pročitajte više