"Mistična rijeka" dobila prvu ovosezonsku nagradu za najbolji film

AMERIČKI National Board of Review proglasio je u srijedu film "Mistična rijeka" najboljim filmom 2003. godine, dok je glumac iz tog filma Sean Penn dobio nagradu za najbolju mušku ulogu.

Diane Keaton dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu u komediji "Somethings Gotta Give", u produkciji Sony Pictures Entertainments.

Na popisu 10 najboljih filmova bili su "Mistična rijeka", "Posljednji samuraj", "The Station Agent", "21 Grams", "House of Sand and Fog", "Lost in Translation", "Cold Mountain", "In America", "Seabiscuit" i "Gospodar i ratnik".

Penn je dobio nagradu za najboljeg glumca za uloge ostvarene u dva filma - "Mističnoj rijeci" (Warner Bros.) i "21 Grams" (Focus Features).

Alec Baldwin dobio je nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu "The Cooler", dok je Patricia Clarkson dobila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu u filmovima "Pieces of April" i "The Station Agent".

Najboljim redateljem proglašen je Edward Zwick za film "Posljednji samuraj" (Warner Bros.).

Najboljim stranim filmom proglašen je film "Barbarske invazije" na francuskom jeziku, u kanadsko-francuskoj produkciji.

U izboru za dodjelu nagrada The National Board of Review sudjeluje 162 člana te organizacije.

"Svake godine mi smo prvi koji objavljujemo naše nagrade, a glasujemo za one filmove i glumce koji nam se sviđaju", kazala je glasnogovornica odbora Megan Henry Pilla.

"Često nam glumci koji dobiju nagradu Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti kažu to što ste vi rano prepoznali naš rad, pomoglo nam je u našoj kampanji da osvojimo i Oscara", dodala je Pilla.

Često se, međutim, događa da se njihov izbor ne poklapa s izborom Akademije koja dodjeljuje Oscara.

The National Board of Review ponosan je na svoju nezavisnost.

"Mi smo izabrali Građanina Kanea, a Oscari su ga ignorirali", kazala je Pilla. Filmsko remek-djelo "Građanin Kane" dobio je 1941. godine Oscara samo za najbolji scenarij.

Prošle se godine izbor National Board of Reviewa i Akademije poklopio samo u izboru najboljeg sporednog glumca Chrisa Coopera za ulogu u "Adaptaciji".

The National Board of Review, čiji su članovi profesionalci filmske industrije, predavači, studenti i povjesničari, proslavit će u siječnju iduće godine 95. obljetnicu djelovanja kao neprofitabilna organizacija.

(Hina) nab bnš

Pročitajte više