Mito od 660 eura? Je li to neka šala?

Foto: Index/Pixsell/Sanjin Strukic

ČEKAJTE, cijela drama zbog 660 eura mita za legalizaciju 55 kvadrata hotela na splitskim Bačvicama koji u doba pažljivijeg odnosa prema prostoru ne bi ni dobio građevinsku dozvolu? Cijela pompa, policijski USKOK u Ministarstvu graditeljstva, hapšenje Josipa Bienenfelda, šefa nekog sektora, apotekarsko vaganje informacija o identitetu aktera, pa objava gotovo svih detalja, zbog nekoliko stotina eura mita za objekt vrijedan milijune?

Hrvatska vlast spremna je platiti svaku cijenu kad želi ostaviti dobar dojam

Hvatanju počinitelja prethodili su tjedni, možda i mjeseci prisluškivanja, praćenja, promatranja, osluškivanja, policijske nervoze, dugog uvlačenja dimova, trljanja crvenih očiju, čekanja da se akteri upecaju. Hiljade eura utrošene su za rad policajaca koji su u spektakularnoj akciji otkrili da je investitor Zoran Sikirica, sa suradnikom, dao 660 eura mita Bienenfeldu, ali znamo da je hrvatska vlast spremna platiti svaku cijenu kada želi ostaviti dojam o nepokolebljivoj borbi protiv korupcije.

Nekoliko dana ranije iz vrha policije stigla je informacija o kaznenoj prijavi protiv Milijana Brkića, formalno drugog čovjeka HDZ-a, trenutno u nemilosti predsjednika Andreja Plenkovića, zbog presretanja pošte bivše supruge. Istina, ona, a zove se Karmen Brkić, obrušila se preko odvjetnice na "neistinite i štetne medijske natpise" koji "svojim netočnim navodima i optužbama nanose neizmjernu štetu kako bivšem suprugu tako i čitavoj našoj obitelji", ali to i nije bitno jer kompletan represivni aparat u ovom slučaju samo tumači epizodnu ulogu u Plenkovićevoj operaciji odstranjivanja Brkića iz HDZ-a. Tko ne vjeruje, neka usporedi postupanje takozvane pravne države prema Brkiću i Gabrijeli Žalac.

Bliže se izbori pa HDZ automatski prezire korupciju

Naravno, bliže se europarlamentarni izbori pa valja ostaviti dojam kako Plenković sa suradnicima prezire korupciju i istodobno se riješiti političkog balasta. Nema veze što je hrvatska obala, uglavnom pod vlašću Plenkovićeve i Brkićeve stranke, desetljećima izložena brutalnom prostornom nasilju, prenamjenama planova, sumnjivim dogradnjama i nesumnjivom kriminalu, ni što su svakakve betonske nakaze na atraktivnim lokacijama nicale potpuno nelegalno, ni što su bez dozvola dograđivane kuće na nekima od najvrjednijih lokacija - prema objavljenim podacima, samo na splitskom Marjanu je 75 bespravnih objekata. Nema veze ni što je svakom pokajniku u velikim antikorupcijskim procesima preko ruke prošao poneki milijun. Bitno je računati na kokošju memoriju prosječnog birača pa kreirati višednevnu pravno-medijsku dramu oko otkrivanja minornog mita za sitnu uzurpaciju.

Kao i oko progona Brkića povezivanog s barem pet ozbiljnijih afera. No uz kaznenu prijavu lakše će ga se maknuti s vrha stranke čiji su etički standardi toliko niski da se iz njezine vlade ne odlazi čak ni kad zbog nepružanja liječničke pomoći umre dječak, ni kad u medije stigne jasan dokaz o policijskom maltretiranju migranata, ni kad se automobil vozi bez vozačke dozvole i pritom se pregazi djevojčicu.

Silovit predizborni nalet pravne države

Silovit je predizborni nalet pravne države i nitko neće biti pošteđen. Ni poduzetnik s nekoliko stotina eura mita, dok nestaju milijuni, ni politički prežaljeni Brkić.

Što je sljedeće? Potjera za predstavnikom stanara trokatnice zbog sumnje da je utajio 50 kuna? Hvatanje opakog maloljetnog recidivista koji u nižem razredu osnovne škole krade olovke? Privođenje mačka koji krade slaninu?

Silovit je predizborni nalet pravne države, ali ne kao Gabrijela Žalac.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više