Mjere za smanjenje uvoza: Indija planira otkupljivati zlato od građana

Foto: StockWatch.in

INDIJSKE vlasti razmatraju  plan u sklopu kojeg će komercijalne banke otkupljivati ​​zlato od običnih građana i prebacivati ​​ga tvornicama plemenitih metala.

Zlato se otkupljuje u sklopu nastojanja da ograniči uvoz zlata i ublaži pritisak zbog potonuća nacionalne valute rupije.
 
Ovaj pilot projekt će uskoro stupiti na snagu, izjavio je za Reuters neimenovani izvor upoznat s planovima Centralne banke Indije (RBI).
 
Indija ima treći najveći svjetski deficit platne bilance, koji je blizu razine od 90 milijardi dolara, i koji je najviše posljedica ogromnog apetita te zemlje za uvozom zlata.
 
Sa 31.000 tona komercijalno dostupnog zlata u Indiji, čija je vrijednost 1.400 milijardi dolara, prebacivanje samo dijela tog zlata tvornicama, zadovoljilo bi domaću potražnju za tim metalom. Indija je samo prošle godine uvezla 860 tona zlata.
 
"Pokrenut ćemo ovaj pilot projekt među pojedinim bankama, pri čemu ćemo im omogućiti da otkupe zlato od kućanstava", istaknuo je izvor, i dodao da će RBI zatražiti od banaka da za rupije otkupe nakit, zlatne poluge i kovanice. Banke će, prema njegovim riječima, također morati ponuditi bolje cijene od zalagaonica i zlatara kako bi privukle građane koji žele unovčiti zlato.
 
Svaka rasprava o korištenju indijskog zlata kako bi ta zemlja ispunila međunarodne obveze doprinosi oživljavanju uspomena iz 1991. godine, kada je Indija prebacila 67 tona zlata u Europu, kao jamstvo za kredit koji je uzela kako bi izbjegla bankrot.
 
 

Pročitajte više