Mjesec dana od katastrofe: Objavljena nova stravična snimka tsunamija

OBJAVLJENA je nova stravična snimka razornog tsunamija koji je prije točno mjesec dana pogodio Japan.

Snimka je napravljena sa ceste u japanskoj prefekturi Myagi. Na snimci se vidi kako voda uništava cijeli grad koji se pred njom nalazi i nosi cijele kuće i ostalo što joj se našlo na putu.

A za Japance niti danas nije bilo mira, jer ih je ponovno pogodio jak potres. Kako javljaju agencije, potres je bio magnitude 7,1 po Richteru te je objavljena opasnost od tsunamija. Nešto kasnije Američka seizmološka služba ustvrdila je kako je potres ipak bio 6,6 stupnjeva po Richteru. Tsunamija nije bilo.

Proširena evakuacijska zona

Japan je proširio evakuacijsku zonu oko oštećene nuklearke Fukushima na 40 kilometara od nuklearne elektrane. Glasnogovornik vlade Yukio Edano izvijestio je u ponedjeljak kako će se idući mjesec obavljati nove serije evakuacija stanovništva iz područja koje okružuje NE Fukushima. Dodao je pritom kako momentalna evakuacija nije potrebna.

I dok traju pripreme za nove evakuacije, preživjeli Japanci smješteni u skloništima minutom šutnje obilježili su mjesec dana od razornog potresa i tsunamija koji su uništili sjeveroistok zemlje i u kojima je poginulo i nestalo 28.000 ljudi.

Japanski premijer Naoto Kan zahvalio je svim ljudima diljem svijeta koji su Japancima u ovim teškim trenucima izrazili podršku. U otvorenom pismu istaknuo je kako je njihova podrška ulila nadu i inspirirala katastrofom pogođene stanovnike te zemlje.

Pročitajte više