Na Svetom Duhu nakon poroda preminula rodilja. Bolnica: Uzrok smrti je privatna stvar

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Koncem siječnja ove godine u zagrebačkom Svetom Duhu preminula je rodilja, a bolnica je pokrenula postupak unutarnjeg nadzora kako bi se ispitale sve okolnosti slučaja. Prva informacija je bila da je preminula zbog plućne embolije uzrokovane trombom te da se radilo o teškom slučaju. 

"Nažalost, točna je informacija da je u Klinici za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice Sveti Duh ovog tjedna preminula rodilja. Bolnica je zbog ovog neželjenog i neočekivanog događaja pokrenula postupak unutarnjeg nadzora, kako bi se ispitale sve okolnosti", kazala je tada voditeljica ureda ravnatelja Snježana Foschio Bartol dodavši da će se nakon obdukcije na Zavodu za sudsku medicinu znati točan uzrok smrti.

Bolnica ne želi otkriti uzrok smrti. Tvrde da nije bilo propusta liječnika

No u međuvremenu su iz Svetog Duha, a na nekoliko upita Indexa, odbili reći što je utvrđeno obdukcijom, odnosno koji je bio točan uzrok smrti, a unutarnji nadzor, prema tvrdnjama bolnice, nije ustanovio nepravilnosti kod doktora.

"​​Povjerenstvo za unutarnji nadzor Kliničke bolnice Sveti Duh završilo je nadzor nad neželjenim i neočekivanim događajem - smrću rodilje, koja je na Klinici za ginekologiju i porodništvo preminula 23. siječnja 2024.

Uvidom u medicinsku dokumentaciju te očitovanja svih sudionika neželjenog događaja, kao i uvidom u Zapisnik sudsko-medicinske obdukcije Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, članovi Povjerenstva za unutarnji nadzor zaključili su da nije bilo propusta u liječenju preminule rodilje", kazali su.

"Uzrok smrti je privatna stvar"

Na upit od čega je rodilja preminula iz Svetog Duha su Indexu kazali da je točan uzrok smrti povjerljiv podatak te da ga zbog zaštite prava privatnosti ne smiju iznositi. Upitali smo ih još niz pitanja o postupcima doktora tijekom i nakon poroda te unatoč inzistiranju na odgovoru, nismo ga dobili. Naime, smatraju da pitanja vezana za sam proces liječenja preminule zadiru u privatnost njezine obitelji.

"Pitanja koja ste nam postavili duboko zadiru u privatnost preminule pacijentice i njene obitelji. Pravo pristupa medicinskoj dokumentaciji imaju osobe iz čl. 24. Zakona o zaštiti prava pacijenata", kazali su nam.

Umjesto toga, iz Svetog Duha su nam opisali kronologiju događanja s postupanjem nakon što je mlada rodilja preminula, još jednom tvrdeći da je bolnica učinila sve kako bi dobila sve odgovore.

Beba je dobro

Kazali su da je ovaj nemili slučaj prijavljen DORH-u te Ministarstvu zdravstva i da je ravnatelj Svetog Duha naložio Povjerenstvu za unutarnji nadzor uvid u medicinsku dokumentaciju i ispitivanje okolnosti slučaja. Također su kazali da je Ministarstvo zdravstva provelo zdravstveno inspekcijski nadzor nad svima uključenima u postupanje s rodiljom.

"Bolnica je zaprimila nalaz sudsko-medicinske obdukcije, u kojem se navodi uzrok smrti (radi zaštite prava privatnosti Bolnica ne smije iznositi informacije. Povjerenstvo za unutarnji nadzor KBSD, po primitku nalaza sudsko medicinske obdukcije, završilo je s nadzorom i ispitivanjem okolnosti slučaja te u Zapisniku navelo da nije bilo propusta u liječenju. Obitelji preminule rodilje, s kojom je Bolnica bila u čestim kontaktima, predana je sva medicinska dokumentacija, uključujući i nalaz sudsko-medicinske obdukcije. Drugim riječima, Bolnica je učinila sve kako bi obitelj preminule rodilje dobila sve odgovore i kako bi pronašla mir", kazali su nam.

Ministarstvo: Sve je odrađeno po pravilima struke

Na naš upit Ministarstvu zdravstva jesu li proveli inspekcijski nalaz te što je utvrđeno, odgovor je da nije bilo propusta liječnika te da je cijeli postupak liječenja preminule vođen pravilima struke. 

"Vezano uz tijek liječenja spomenute preminule pacijentice u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu, na temelju stručnog mišljenja stručnjaka iz područja ginekologije i opstetricije, zaključilo je da je cijeli postupak liječenja vođen profesionalno i sukladno trenutno važećim pravilima struke", kratko su odgovorili Indexu. 

Pročitajte više