Mlade SDP-ovce vodit će žena koja je za dva sata u Saboru dobila 145 tisuća kuna

Foto: Pixsell/Borna Filić

ZA NOVU predsjednicu Foruma mladih SDP-a izabrana je 27-godišnja Biljana Gaća, koja je u siječnju prošle godine privukla nemalu pažnju medija i javnosti.

>> SDP-ovka će za par sati u Saboru primati plaću godinu dana: "Uzet ću novac, ali zakon treba mijenjati"


Naime, Gaća je u Saboru kao SDP-ova zastupnica koja je zamijenila Predraga Freda Matića radila tek dva sata, ali je unatoč tome iskoristila pravo na model 6+6 (šest mjeseci pune plaće plus šest mjeseci pola plaće), što ukupno iznosi oko 145,000 kuna.

Nakon što je priča objavljena u medijima, Gaća je na Facebooku ustvrdila kako je to napravila jer je prije Sabora bila na stručnom osposobljavanju za 2200 kuna mjesečno te kako nema radno mjesto na koje će se vratiti nakon Sabora. Uz to je obećala da će donirati dio saborske plaće "prema potrebi i mogućnostima" Socijalnoj samoposluzi u Vukovaru ili Sigurnoj kući, dodavši kako ima "čistu savjest", a prozivanje u medijima nazvala je "senzacionalizmom".

Gaća je nakon današnjeg izbora za predsjednicu Foruma mladih SDP-a rekla da će se "zauzimati za izgradnju dobrog društva i obranu vrijednosti 21. stoljeća".

"Građanski odgoj mora biti obvezan, a vjeronauku je mjesto u crkvama"


Rekla je kako je za Forum mladih SDP-a obrazovanje najvažniji segment hrvatskog društva, a resornom ministru Pavi Barišiću poručila da "ministar obrazovanja mora biti osoba koja cijeni znanstvena dostignuća i koja nije dokazani plagijator".

"Aktualni ministar i HDZ stopirali su kurikularnu reformu i mi ćemo ih, ako bude potrebno, svaki dan podsjećati da se ona mora nastaviti. Poručujemo im da građanski odgoj mora biti obavezni predmet, koji će biti objedinjen s religijskim odgojem, te da je vjeronauku mjesto u crkvama, ne u školama", istaknula je Gaća.

U izjavi novinarima, predsjednica Foruma mladih je imala poruku i za premijera Andreja Plenkovića, upitavši ga sjeća li se slogana iz izborne kampanje "Biraj bolju budućnost".

"Ja vas pitam, premijeru, koja je to bolja budućnost? Ona u kojoj mladi odlaze u Irsku ili Njemačku, u kojoj ne sankcionirate plagijatore, a u prvom koraku ste oformili vijeće za suočavanje s prošlošću.  Ako je to ta budućnost, onda se zaista bojim za naše mlade", istaknula je nova predsjednica Foruma mladih SDP-a.

Pročitajte više