Mladi liječnici nezadovoljni: Komunikacija s Ministarstvom postaje sve napetija

Screenshot: HRT

MLADI liječnici imali su danas sastanak u Ministarstvu zdravstva, a kako kažu, problem specijalističkog usavršavanja je još uvijek u zraku. Također, razgovaralo se i o koeficijentima.

"Ovo je već treći sastanak na kojem jesmo, nadam se i zadnji jer komunikacija postaje sve napetija i napetija. Današnja tema su bili koeficijenti i specijalističko usavršavanje i malo smo govorili o nekakvim stavkama vezanim za HZZO. Nismo zadovoljni današnjim sastankom, jako puno stavki je opet bilo ili rekla-kazala ili 'dogovorit ćemo se da se dogovorimo'. Jedina okvirna nada su nam koeficijenti za koje smo shvatili da je već raspisan elaborat kojim je definirana nužnost promjene uredbe za koeficijente.

Specijalističko usavršavanje još je u zraku. Tu smo u nekoliko navrata imali neke okršaje, vidimo još uvijek zajednički jezik, ali ne znamo hoćemo li nastavljati dalje nekakve sastanke jer je to već pitanje za koje krovne institucije od 8. mjeseca nisu ni pozvane na sastanak za daljnju raspravu. To su pitanja kojima se trebaju krovne institucije dalje baviti", rekao je nakon sastanka Fran Stjepan Naranđa iz Inicijative mladih liječnika, piše HRT.

Naranđa ističe da su oni definirani kao gerila koja bi trebala unositi kardinalne promjene, ali da je to odgovornost krovnih institucija koje nisu ni uključene u ove rasprave.

"Mi volimo biti na cestama i mahati pa ćemo možda opet mahati"

S obzirom na to da nisu sigurni u daljnje sastanke, postavlja se pitanje hoće li mladi liječnici opet prosvjedovati ili imati neke akcije. Naranđa je odgovorio da se ne nadaju takvim radikalnim mjerama, ali kaže da će o tome još razgovarati.

"Mi želimo da se stvari počnu mijenjati, ali mislim da tu krovne institucije trebaju biti uključene da o tim stvarima mnogo više razgovaraju", kazao je Naranđa i dodao da su to liječnička komora, sindikat, HUBOL, KoHOM, HUBOL. Smatra da su oni trebali biti uključeni u razgovore.

"Ovi sastanci bi trebali voditi nekamo i vidimo da postoji dobra volja, ali treba mnogo više aktualizacije da se takve teme i takvi problemi promijene. Očekujem da na idućem sastanku budu i predstavnici krovnih institucija i da budu definirani rokovi i rješenja za probleme koje smo predstavili", rekao je za HRT. Upitan što će biti ako se to ne dogodi, Naranđa odgovara da će u suradnji s udrugama provesti daljnji plan.

"Problem je u tome, evo treći sastanak je sada i nemamo još ni jedan definirani rok za koji smo ih mi pitali. Dok smo organizirali prosvjed, naš osnovni motiv je bio djela, a ne riječi. Mi želimo stvarno vidjeti neke rezultate i da se nešto stvarno događa, a ne da sada sastančimo sljedećih pola godine, godinu dana i da razgovaramo o problemima koje smo svi svjesni da ih ima puno", kaže Marin Smilović, predstavnik Inicijative mladih liječnika.

Idući sastanak trebao bi se održati za 10-ak dana, a mladi liječnici na idućem sastanku očekuju predstavnike krovnih institucija i rokove. Ako se to ne dogodi, Naranđa i Smilović kažu da će se dogovoriti za dalje. "Mi volimo biti na cestama i mahati očito, pa možda ćemo opet i mahati", kazao je Naranđa.

 

Pročitajte više