Mladić umro u Sarajevu prije šest godina. Sada su pod istragom sutkinja i policajci

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu protiv više osoba, uključujući jednu sutkinju Suda BiH, koje sumnjiči za prikrivanje dokaza o okolnostima smrti mladića Dženana Memića, nerazjašnjenima još od 2016. godine, potvrdili su iz tog tužiteljstva.

Glasnogovornik tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je kako je tijekom dana donesena naredba o otvaranju istrage pod sumnjom za ubojstvo Dženana Memića i druga povezana kaznena djela, no nije želio otkriti identitet osumnjičenih.

No odvjetnik Ifet Feraget, koji zastupa obitelj Memić u nastojanjima da dokažu kako Dženan nije nastradao u prometnoj nezgodi, nego je ubijen, a dokazi o tom zločinu namjerno su prikriveni, izjavio je lokalnim medijima kako je sada pod istragom i sutkinja Dalida Burzić, koja je prije imenovanja na dužnost u Sudu BiH bila glavna tužiteljica Sarajevskog kantona.

Tužiteljstvo: Memić je umro nakon što ga je udario kombi

To je tužiteljstvo vodilo istragu o Memićevoj smrti uz zaključak kako je on preminuo uslijed ozljeda koje je zadobio kada ga je udario kombi u sarajevskom predgrađu Ilidža. Tako je bila formulirana i optužnica koja je podnesena protiv dvojice Roma, Ljube i Bekrije Seferovića, no oni su pravomoćno oslobođeni krivnje jer tužiteljstvo u sudskom procesu nije uspjelo dokazati njihovu odgovornost.

Na popisu osoba pod istragom su i bivši tužitelj Meris Ćato, koji je podignuo optužnicu, bivši zapovjednik sarajevske policije Vahid Ćosić te bar još jedan policajac, kao i sudski vještak Ševal Kovačević koji je pred sudom zastupao tezu o prometnoj nezgodi.

Traje suđenje protiv petero osoba

Pred Sudom BiH već traje suđenje protiv pet osoba koje tužiteljstvo BiH također tereti za prikrivanje dokaza o okolnostima smrti Dženana Memića. Njegova smrt, kao i smrt mladića Davida Dragičevića, koji je pod također nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci u ožujku 2018., prouzročile su val velikih prosvjeda protiv stanja u bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Dragičevićevi roditelji također tvrde da je njihov sin ubijen, a zločin prikriven. Niti jedan od ta dva slučaja još nije dobio sudski epilog.

Pročitajte više