Mladiće u Puli pretukli "dečki u plavom"

PETORICA mladića u razmaku od 20 do 25 godina u petak ujutro oko 2 sata iza ponoći zastali su na Ininoj benzinskoj pumpi te "pobrali" batine od dvojice policajaca u civilu koji su se ondje nalazili. "Bili smo sretni, pobijedili smo na utakmici i malo smo zapjevali", kazao je jedan od pretučenih mladića. U jednom trenutku policajci su ih bez razloga počeli vrijeđati i nasrnuli su na njih.

"Jedan se policajac zaletio na mog prijatelja i šakama ga je počeo udarati. Zapomagao je i zvao brata koji je došao razdvojiti ih, nakon čega je drugi policajac nasrnuo i na njega". Minutu kasnije stigla je interventna policija i uhitila ih, ali prije toga i "dobro izudarala", kazao je jedan od mladića. Djevojka jednog mladića kazala je da su mu policajci rasparali majicu dok su ga vukli po podu. Dodaje i da je tu dvojicu policajaca u civilu na benzinskoj vidjela i oko ponoći kad je s prijateljicom išla po benzin i da su tada na krovu automobila imali limenke piva.

Jednom je policajcu u tučnjavi slomljen nos, drugi je zadobio lakše tjelesne ozljede, dok su mladićima konstatirane lakše tjelesne ozljede. Ubacili su ih u vozila i odveli na još batina u policijsku postaju, a prije toga su po riječima ozlijeđenog mladića, njega nogom šutnuli iz vozila te je pao i glavom udario u pod, piše Slobodna Dalmacija.

Policija dala drugačiji iskaz

"Ne znam za druge, ali mene i još jednog dečka odveli su neku prostoriju i mlatili. Tukli su me nogom po glavi, pljuvao sam krv, a oni su vikali da šutim i ne pljujem. Jedan me policajac tada počeo gušiti i govorio da će me ubiti. Osjećao sam da počinjem gubit svijest, te sam pao i glavom udario u radijator", ispričao je Veljko Sabadoš.

Policijska priča u potpunosti se razlikuje. U njoj stoji da su trojica Puljana u dobi od 20, 22 i 24 godine u vidno alkoholiziranom stanju narušavali javni red i mir na način da su najprije počeli vrijeđati, omalovažavati i psovati policijske službenike i potom ih fizički napali.

Potom su uz sredstava prisile odvedeni u prostorije policijske postaje gdje im je izvađena krv i uzet uzorak urina radi analize na alkohol. Nakon provedene prekršajne obrade 24-godišnjak i 20-godišnjak su zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, u petak u 13.30 sati privedeni na Prekršajni sud koji im je odredio zadržavanje.

Odvjetnik jednog od pretučenih mladića Veljka Sabadoša,  Nenad Sladaković, najavio je kaznenu prijavu protiv policajaca, odnosno još uvijek nepoznatog počinitelja (jer su ih mnogi tukli), zbog prekoračenja ovlasti.

Glasnogovornica PU istarske Nataša Rogić priopćila je da po isteku zadržavanja slijedi kriminalističko istraživanje na okolnosti kaznenog djela, kao i po otpuštanju 22-godišnjaka iz Opće bolnice Pula koji je tijekom događaja zadobio lakše ozljede.

Pročitajte više