Mladićevu obranu će voditi kontroverzni ruski odvjetnik koji je branio Miloševića i Šešelja

ALEKSANDAR Mezjajev, profesor međunarodnog prava u Moskvi i jedan od najpoznatijih haških odvjetnika, koji je bio u timu Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, branit će pred Tribunalom u Haagu i Ratka Mladića, javlja "Blic".

Navodno je Mezjajev još od samog uhićenja zainteresiran da preuzme obranu Mladića. "Nekoliko puta je razgovarao s porodicom i sa sadašnjim odvjetnikom Milošem Šaljićem te je rekao da je zainteresiran da se utvrdi istina. On je u svojim kolumnama, kao i na predavanjima u Rusiji, često opovrgavao optužnicu Tribunala protiv Mladića za zločine u Srebrenici. Vrlo je poznat i cijenjen u Tribunalu i smatra se jednim od najiskusnijih odvjetnika u Haagu", kazao je izvor "Blica".

Mezjajev je bio vođa tima obrane Slobodana Miloševića, a bio je i pravni savjetnik u obrani lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. "Mladić je iz Haaga zatražio da ja, zajedno s ruskim odvjetnikom, vodim njegovu obranu pred Tribunalom. Ja ću, čim sljedećeg tjedna dobijem putovnicu, otići kod njega i reći mu da nisam fizički sposoban da to izguram. To treba raditi netko mlad i jak, a ja mogu iz Beograda pomagati i ništa više", istaknuo je  Miloš Šaljić.

Honorar koji će dobivati Mezjajev za obranu Mladića također nije zanemariv. On će po satu dobivati oko 90 eura, dok će njegovi pomoćnici dobivati oko 80. Međutim, Vlada Srbije je ranije najavila da neće plaćati obranu Mladića jer se nije predao dobrovoljno.

Poznate izjave Mezjajeva


Poznato je da je Mezjajev nerijetko davao prilično kontroverzne izjave. Tako je jednom rekao da "brojke stradalih u Srebrenici koje se navode u medijima nisu ni blizu realnim žrtvama. Da li je to genocid ili podvala s dalekosežnim posljedicama?". Jako cijeni i Šešelja: "Diveći se hrabrosti i izdržljivosti profesora Šešelja, poželimo mu duhovnu snagu. U Tribunalu je ostao samo jedan čovjek koji može da pobjedi taj zločinački sud, a to je profesor Šešelj."

Osvrnuo se i na presudu Gotovini: "Presuda Gotovini je lukavstvo Haškog tribunala. Za najmasovniji progon civila od Drugog svjetskog rata krivima su označene ukupno dvije osobe, i to, prema Tribunalu, zato što nisu dobro pazile čime se bave njihovi podređeni".

Pročitajte više