Mladinić: Maslinari ne poštuju zakone, na tržištu vlada kaos

SRĐAN MLADINIĆ, vlasnik i direktor SMS-a, potaknut negativnim reakcijama pojedinih hrvatskih maslinara na njegovu izjavu o velikim količinama prodaje na sivom tržištu gdje se potpuno van kontrole prodaje ulje po konobama bez ikakvih analiza  i gdje se nalazi do 70% lampante, odnosno nejestivog ulja, još je jednom upozorio kako pojedini maslinari i trgovci maslinovim uljem sustavno krše hrvatske zakone.

Usprkos iznesenim kritikama, kaže Mladinić,  činjenica je da nitko nije iznio konkretne brojke i podatke o stanju hrvatskog tržišta maslinovog ulja kojima bi demantirao njegove tvrdnje. Ističe kako je razlog jednostavan - nitko, pa čak ni nadležno Ministarstvo, ne raspolaže s točnim podacima o količinama proizvedenog maslinovog ulja i disperziji ukupne količine proizvedenog ulja prema kategorijama kvalitete. A upravo nepostojanje egzaktnih podataka o maslinovom ulju ukazuje na to da tim tržištem vlada kaos.

Činjenica jest da velik broj hrvatskih proizvođača i trgovaca maslinovim uljem zakonskim odredbama usprkos i dalje ne provodi laboratorijska ispitivanja svojih ulja što je osnovni preduvjet za ispravno deklariranje proizvoda na hrvatskom, ali i europskim tržištima. To potvrđuje, baš kao i negativne javne reakcije pojedinih maslinara, naglašava Mladinić, da nekim maslinarima i trgovcima maslinovim uljem u Hrvatskoj odgovara održanje postojećeg kaosa koji vlada domaćim tržištem maslinovog ulja.

Mladinić u cilju rješavanja problema hrvatskog sivog tržišta maslinovog ulja hrvatskim maslinarima predlaže suradnju na Projektu kooperacije koji bi se realizirao kroz otkup ulja u kooperaciji maslinara i tvrtke SMS.

Projekt kooperacije podrazumijeva osnivanje zadruge koja bi okupljala tvrtku SMS i maslinare upisane u Upisnik OPG-a (Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) koji zadovoljavaju uvjete za korištenje poticaja te koji su uključeni u sustav PDV-a. Zadruga bi nabavila spremnike od inoksa minimalne zapremnine 600 T s plutajućim poklopcima i sustavom za održavanje temperature te sa sistemom za prepumpavanje s brojčanikom količine i filtrima u kojima bi se spremalo ulje iz vlastitih maslinika zadrugara (maslinara i SMS-a) i to neposredno nakon prerade maslina u ulje.

Zbog visokih cijena analiza kontrola ulja bi se vršila u dva koraka. Prije ulaska maslinovog ulja u spremnike ono bi se razvrstavalo u tri kategorije i to sukladno analizom utvrđenih parametara (ekstra djevičansko maslinovo ulje, djevičansko maslinovo ulje i ulje lampante), a ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje bi se potom razvrstavalo u ono snažnog i mekog okusa. Utvrdile bi se točne količine po vlasniku i po vrsti zaprimljenog maslinovog ulja. U drugom koraku naknadno bi se analiziralo ukupno zaprimljeno ulje po svakom spremniku čime bi se bitno smanjio trošak zakonski propisanih analiza.

Na temelju rezultata provedene analize maslinari bi tražili isplatu poticaja, a ulje bi se prodavalo na burzi prema tome tko ponudi bolju cijenu i bolje uvjete plaćanja. Zadruzi bi, u cilju pokrivanja manipulativnih troškova, pripalo 3% prihoda od svake prodaje. Vlasnici ulja bi bili isplaćeni na temelju postotnog udjela svoje količine ulja u odnosu na ukupnu količinu ulja po vrsti koja se prodaje prilikom svake prodaje i uplate. Zadruga bi kupcima izdavala deklaracije sa svim propisanim i obveznim parametrima s primjerkom analize ulja koja se odnosi na kupljenu količinu, odnosno na šaržu.

Srđan Mladinić smatra da u slučaju uspjeha projekta, ovaj model mogu primijeniti i ostali učesnici u proizvodnji i prometu ulja ili se pak mogu priključiti zadruzi.

"Svima će biti jasni razlozi zbog kojih se toliko zalažem za rješavanje problema u proizvodnji i prodaji maslinovog ulja u Hrvatskoj ukoliko budu imali na umu da nas u Europskoj Uniji čekaju visoki standardi, jasni propisi i obveze pridržavanja zakonskih propisa u EU uz saznanje da će se ukinuti sadašnja carinska zaštita koja će odmah umanjiti cijenu maslinova ulja za 33%. Koliko će onda proizvođača ostati na tržištu ako odmah ne promijenimo ovu situaciju i ne krenemo s ovim ili drugim projektima, ali na legalan i konkurentan način?"- stoji u priopćenju. 

Pročitajte više