Mladom poljoprivredniku država odbila projekt jer mu je osobna istekla dan ranije

Foto: 123rf

FILIPU MLINARIĆU, mladom poljoprivredniku iz Kajgane, Agencija za plaćanje u poljoprivredi srušila je nadu u bolju budućnost na selu.

Naime, prema riječima Mlinarića, on se javio na natječaj iz Mjere 6 za mlade poljoprivrednike gdje se mogu ostvariti nepovratne potpore i do 50.000 eura i, kako tvrdi, projekt mu je bio pozitivno ocijenjen, jer se poslovni plan pokazao održivim i da ima dovoljno sredstava za daljnji razvoj i dohodak gospodarstva.

"Nakon natječaja koji je završio lani u prosincu, neugodno me iznenadila obavijest Agencije za plaćanje da mi je projekt odbijen jer sam na Agronet podignuo osobnu iskaznicu kojoj je 22. prosinca 2015. isteklo njezino važenje, a projekt je potpuno završen i podnesen i uveden u sustav 23. prosinca 2015.", kaže Mlinarić za Glas Slavonije.

Filip Mlinarić obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) preuzeo je od oca, a na natječaj se javio za mlade poljoprivrednike s projektom razvoja govedarske proizvodnje. Posjeduje, kaže, oko 100 ha poljoprivrednih površina koje se vrlo dobro mogu iskoristiti za proizvodnju voluminozne krme i pašnjake te se kroz savjetovanje sa stručnjacima odlučio na uspostavu proizvodnje teladi za tov na pašnjaku.

"Planirao sam sa sredstvima iz Mjere 6 od 50.000 eura kupiti rasplodne junice mesnih pasmina i početi s ovom proizvodnjom. U konačnici planirao sam da farma ima do 100 goveda za proizvodnju teladi, čime bi osigurao kvalitetno radno mjesto na gospodarstvu za sebe i svoju buduću obitelj, jer držim da što se tiče tog tržišta ono je u Hrvatskoj 'gladno' kvalitetne teladi za tov, jer danas uvozimo za tov godišnje oko 50.000 teladi", naglašava Mlinarić.

"Najveći broj natječaja koji se danas provode u RH omogućuje ispravke i dopune prijava u cilju da se što manje projekata odbacuje zbog administrativnih nedostataka, a da se gleda vrijednost projekta. Provedbena uredba Europske komisije br. 809/2014 od srpnja 2014. godine, korisnicima treba omogućiti da isprave ili prilagode očigledne pogreške sadržane u zahtjevu za potporu ili plaćanje i bilo kojoj pratećoj dokumentaciji koje nisu namjerno učinjene, a to je sve preneseno u hrvatski zakon i pravilnik. Isto tako valja istaknuti da Zakon o osobnoj iskaznici kaže “da ste počinili prekršaj i da se ne smijete koristiti osobnom iskaznicom ako u roku od 15 dana od isteka ne podnesete zahtjev za novom iskaznicom, što je Filip Mlinarić i učinio", naveli su iz jedne konzultantske kuće koja je Mlinariću pomogla kod projekta.

Pročitajte više