Mlatio je, prijetio, ponižavao, davio... Ne ide u zatvor, pročitajte presudu

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

ALOJZ Tomašević, župan Požeško-slavonske županije i bivši HDZ-ovac, proglašen je krivim na suđenju za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom Tomašević i nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, odlučio je u srijedu Općinski sud u Slavonskom Brodu.

Pri izricanju presude sudac Općinskog suda u Slavonskom Brodu Slaven Vidmar detaljno je opisao djela nasilja nad suprugom Marom Tomašević, zbog kojih je župan Tomašević i osuđen.

Govorio joj da je luđakinja, krava, mlatio je i davio...

"Od listopada 2016. do 2. listopada 2017. u obiteljskoj kući u Ulici Dragutina Tadijanovića u Požegi, kada ga je, zbog sumnje da ima ljubavnu vezu s drugom ženom, supruga Mara Tomašević tražila da razgovaraju o tome i da se taj odnos prekine, negirao je takvu vezu i odbio razgovarati s njom. U nakani da je omalovaži učestalo je govorio da je luđakinja, glupa kravetina, budala, glupača, fizički je nasrtao na nju, hvatao je objema rukama za vrat i snažno stiskao te je šamarao, govorio da će je ubiti, izbosti i rasparati grkljan. Dana 17. srpnja 2016. godine, nakon što se vratio sa službenog puta, a supruga mu rekla da je ondje sigurno bio s ljubavnicom, šakom ju je udario u predjelu oka, čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva, a dana 2. listopada 2017. oko 21 sat u kuhinji obiteljske kuće, nakon što je supruga čula da razgovara na mobitel i pitala 'Je l' te to kuja zove?', u nakani da je tjelesno ozlijedi, više ju je puta udario po glavi u predjelu ušiju. Potom ju je obuhvatio za vrat i rukama čvrsto stiskao. Kad je oštećenica počela vrištati, rukama je čvrsto uhvatio njezine nadlaktice te rukama i nogom snažno odgurnuo, a tom prilikom je tijelom udarila u radijator i cvjetnjak, zadobivši tjelesnu ozljedu u vidu kontuzije desne nadlaktice", opisao je sudac, prenosi sbplus.

Dvije kazne od šest mjeseci, ukupno deset mjeseci zatvora uvjetno

Za kazneno djelo nasilja u obitelji za Alojza Tomaševića utvrđena je kazna od šest mjeseci, a za nanošenje tjelesnih ozljeda supruzi jednako toliko - što je preinačeno u jedinstvenu kaznu zatvora.

"Osuđuje se na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci. Izriče mu se uvjetna osuda te jedinstvena kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci koja neće biti izvršena ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Oštećena žrtva Mara Tomašević za imovinsko-pravnu štetu upućuje se na parnicu. Nalaže se optuženom Alojzu Tomaševiću podmirenje troškova kaznenog postupka u iznosu od sedam tisuća i četrdeset kuna u korist državnog proračuna, u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude", kazao je u izricanju presude sudac Slaven Vidmar.

Kaže da nije nasilnik

Nakon suđenja Tomašević je rekao kao će se žaliti te da se ne smatra nasilnikom. Dodao je kako ide na posao.

Na novinarski upit kako se osjeća nakon presude, rekao je da će to pokazati vrijeme.

Na upit o njegovoj mogućoj sljedećoj kandidaturi na izborima, Tomašević je kratko rekao: "Ostavimo se politike i okrenimo se budućnosti".

Njegov odvjetnik Željko Damjanac kaže da je presuda očekivana, ali i dalje ističe sumnju u način nastanka ozljeda koje je Mara Tomašević prijavila kao posljedicu suprugova napada.

Damjanac tvrdi i da je sud ignorirao da govor Mare Tomašević predstavlja obiteljsko nasilje te da ona suprotno tvrdnji suda nije bila u stalnom strahu. "Sudac će se dobro morati potruditi da obrazloži ovu presudu", rekao je Damjanac još jednom izrazivši sumnju u pristranost suda.

Pročitajte više