Mlinarić: MUP će nastaviti započete projekte

MINISTAR unutarnjih poslova (MUP) Marijan Mlinarić rekao je danas da će to ministarstvo nastaviti sve ranije započete projekte kao što su "Policija u zajednici", integralni nadzor granice i edukacija policijskih stručnjaka.

Preuzimajući dužnost u MUP-u zatekao sam niz pozitivnih stvari, kazao je Mlinarić, predstavljajući novinarima članove svog kabineta. Ocijenio je da se to ministarstvo najbrže približava europskim standardima.

Kazao je da je bio nezadovoljan jedino odnosom Ministarstva i Ravnateljstva policije, zbog čega se, kaže, moglo zaključiti da želi promijeniti organizacijski ustroj MUP-a.

"No, uvidjevši da takav sustav postoji i u Europi shvatio sam da je bolje mijenjati ljude nego stustav", rekao je ministar.

Dodao je da je jedina organizacijska promjena u tom ministarstvu bila podizanje Odjela za sigurnost na razinu Uprave kojoj je na čelu pomoćnik ministra.

Predstavljajući svoje suradnike Mlinarić je rekao dao od njih očekuje zakonitost u postupanju i učinkovitost. Zajednička nam je želja da policija bude stručna, osposobljena i učinkovita, te da stupanj sigurnosti u državi ostane zadovoljavajući, kazao je Mlinarić.

Odbacio je tvrdnje o politizaciji policije, rekavši kako tome u prilog ide i sastav njegova kabineta u kojem su, kako tvrdi, isključivo stručnjaci koji znaju svoj posao.

Ravnatelj policije Ivica Franić rekao je da novo policijsko vodstvo želi stvoriti kvalitetan sustav koji može funkcionirati samostalno i "bez ministar ili ravnatelja policije".

Od suradnika je zatražio pregled stanja u policiji u proteklih pet godina na temelju kojeg će odrediti svoje radne prioritete.

Nakon procjena s terena Ravnateljstvo će odlučiti i o mogućim izmjenama čelnih ljudi policijskih uprava, kazao je Franjić.

Na odluke o mogućim smjenama, koje bi mogle biti donesene uskoro, po ministrovim će riječima utjecati zakonitost postupanja, učinkovitost i odgovornost u radu, te racionalnost s novcem.

Po riječima pomoćnika ministra za kadrovske, pravne, materijalno-financijske i tehničke poslove Zlatka Gledeca, MUP će i nadalje ustrajat na modernizaciji, unatoč smanjenju proračuna za oko 150 milijuna kuna u odnosu na 2003., a tu će razliku nastojati nadoknaditi racionalnim ponašanjem svakog djelatnika.

Gledec je najavio da će se od 1. ožujka policijski službenicima ponovno plaćati prekovremeni sati. To je, naime, ukinuto za vrijeme bivše vlade, a zbog toga su sindikati i policajci podigli više stotina tužbi.

Ministar je rekao da je MUP u prošloj godini isplatio oko 57 milijuna kuna zbog sudskih odluka, a najavio je da će se sa sindikatima pokušati nagoditi oko isplate zaostataka kako bi se izbjegli sudski troškovi.

Na današnjoj konferenciji za novinare medijima su se ukratko predstavili i državni tajnik Ivica Buconjić, pomoćnici ministra Žarko Katić, Miljenko Radnić i Đoko Tepša, načelnik Kabineta ministra Dražen Krtanjek i glasnogovornik Zlatko Mehun.

Pročitajte više