Mlinarić: Nema realnih motiva za terorističku prijetnju

MINISTAR unutarnjih poslova Marijan Mlinarić ocijenio je danas da nema "realnih motiva za terorističke prijetnje" Hrvatskoj ali da policija "ozbiljno radi" na otkrivanju autora pisma s navodnom terorističkom prijetnjom koje su jučer primili neki hrvatski mediji.

"Policija spremno radi svoj posao, prikupljena su prijeteća pisma i analiziraju se u Centru za kriminalistička vještačenja", kazao je Mlinarić novinarima u Zagrebu na predstavljanju novih vatrogasnih vozila. Ocijenio kako nema realnih motiva za terorističke prijetnje.

Komentirajući anonimno prijeteće pismo koje su jučer primili Hrvatska radiotelevizija, RTL i Večernji list, ministar je rekao da se često pojavljuju prijeteća pisma, više ili manje ozbiljna, ali koja se nikad ne ostvaruju. On očekuje da će tako biti i ovaj put te da nema mjesta panici.

Upitan postoji li povezanost terorističkih prijetnji sa skorašnjim lokalnim izborima, rekao je da je sve moguće.

"Ozbiljni se radi na tome i kada dođemo do određenih saznanja izaći se s njima u javnost", kazao je Mlinarić, ustvrdivši da je policija spremna zaštititi građane.

Ravnatelj policije Ivica Franić je novinarima u Valbandonu kraj Pule, gdje su protekla dva dana o poboljšanju suradnje razgovarali čelnici policije i državnog odvjetništva, rekao kako je "indikativno da pismo dolazi pred turističku sezonu, pa se može pretpostaviti da mu je cilj širenje određene panike". Tomu su, po njegovom mišljenju, već pridonijeli pojedini mediji, no nije precizirao koji.

Franić je istaknuo da policija ne raspolaže niti jednim podatkom koji bi potkrijepio navode iz pisma i da ni od sigurnosnih službi nije dobila niti jedno upozorenje o bilo kakvoj prijetnji Hrvatskoj.

"Prema svim našim spoznajama nema razloga za paniku", zaključio je ravnatelj policije. Dodao je da policija poduzima sve kako bi otkrila autora pisma te da su poduzete dodatne mjere opreza na terenu, odnosno na području svih policijskih uprava.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun kazao je da je prijeteće pismo puno pravopisnih grešaka i da je najvjerojatnije pisano na računalu.

Osim na tri medijske kuće, nepotpisano pismo je adresirano i na Ured predsjednika i Vladu, ali ih oni, prema posljednjim informacijama MUP-a, nisu primili. U pismu, čiju je presliku danas objavio tisak, neimenovana "teroristička mreža" prijeti napadima u Hrvatskoj i to u razdoblju od 5. do 12. svibnja.


Pročitajte više