MMF će istražiti rješavaju li nordijske banke problem pranja novca na Baltiku

Foto: EPA

MEĐUNARODNI monetarni fond (MMF) provest će istragu o mjerama nordijskih banaka i regulatora koje bi trebale suzbiti aktivnosti pranja novca u toj regiji i u baltičkim zemljama nakon niza navodnih propusta, objavila je danas švedska središnja banka.

Nordijske banke našle su se na udaru kritika zbog neuspjeha u borbi protiv pranja novca na Baltiku, zbog čega su pale dionice švedske Swedbanke i SEB-a i danskog Danske Banka.

"Već se neko vrijeme raspravlja o tome da se pozove nekoga izvana da analizira kako rješavamo, odnosno kako ne uspijevamo riješiti problem pranja novca u nordijskim i baltičkim zemljama", rekao je guverner središnje švedske banke Stefan Ingves.

Interna istraga zbog sumnje u pranje novca

Rad na okviru istrage već je poodmakloj fazi i MMF će početi s radom u prvoj polovici 2020. godine, dodao je Ingves.

"Cilj je analizirati sustav u cjelini i utvrditi je li pristup nas u nordijskoj i baltičkoj regiji prema tim problemima razuman, između ostalog i iz aspekta prekogranične suradnje", rekao je Ingves.

Vlasti istražuju navode da su računi Swedbanka i SEB-a na Baltiku možda korišteni za pranje novca.

Swedbank je priopćio da provodi internu istragu zbog sumnje u pranje novca.

Danske Bank pod istragom u nekoliko zemalja

Danske Bank je pod istragom u nekoliko zemalja, uključujući SAD, zbog novčanih transakcija u ukupnom iznosu 200 milijardi eura preko njezine male podružnice u Estoniji u razdoblju od 2007. do 2015. godine.

Švedska televizija (SVT) objavila je jučer da su SEB-ovi računi u Estoniji možda korišteni za pranje novca u takozvanoj aferi Magnitsky.

Ruski odvjetnik Sergej Magnitsky uhićen je 2008. godine nakon što je optužio ruske dužnosnike za veliku poreznu prijevaru. Sljedeće godine umro je u moskovskom zatvoru nakon što se požalio na loše postupanje.

Izvršni direktor SEB-a opovrgnuo je bilo kakvu povezanost s pranjem novca.

Pročitajte više