MMF: Europa ulazi u recesiju, usporit će se globalni gospodarski oporavak



RECESIJA u eurozoni ove će godine usporiti svjetsku ekonomiju, predviđa Međunarodni monetarni fond. MMF predviđa da će ukupna svjetska ekonomija u 2012. rasti za 3,25 posto. Drastično je to smanjenje s obzirom na ranije projiciranih 4 posto, prenosi AP.

Gorući problem globalne ekonomije je eurozona čijih će 17 članica u prosjeku, prema predviđanju MMF-a, tijekom 2012. bilježiti pad BDP-a od 0,5 posto. Recesija u Europi ne bi se trebala pretjerano odraziti na gospodarsku sliku SAD-a, od kojeg se očekuje 1,8 posto rasta BDP-a, ali će utjecati na ostatak globalne ekonomije.

Politika štednje, od koje lideri eurozone ne odustaju, dodatno će usporiti rast i narušiti tržišno pouzdanje, predviđa MMF. Olivier Blanchard, MMF-ov glavni ekonomist, smatra da fiskalna politika eurozone predstavlja prijetnju čitavom svijetu. "Oporavak će ionako biti spor. Rezovi će ga samo dodatno usporiti", kaže Blanchard.

Jasna je to poruka Angeli Merkel i njemačkoj vladi, glavnim zagovarateljima mjere štednje. MMF podržava konsolidaciju nacionalnih budžeta, ali eurozoni predlaže izbjegavanje ekstremnih mjera štednje poput, posebno u nestabilnijim državama poput Italije i Španjolske.

"Dobra vijest je da se najgori scenarij još može izbjeći. Ali zato su potrebne odgovarajuće mjere", kaže Blanchard. Odgovarajuće mjere u ranijem je govoru ocrtala šefica MMF-a Christine Lagarde, koja podržava smanjenje deficita, "ali odgovarajućim tempom".

Pročitajte više