MMF: Ukupan vanjski dug Hrvatske doseći će ove godine 99,9 posto BDP-a

MEĐUNARODNI monetarni fond na sastanku svojega Izvršnog odbora koji je zaključio konzultacije o Članku IV s Hrvatskom, pozvao je hrvatske vlasti da zadrže budnost u monetarnoj i fiskalnoj politici. Iz MMF-a su naglasili da banke i u idućem periodu ostaju ranjive na rizike kredita i likvidnosti.

Članovi MMF-a su pohvalili hrvatsku borbu s financijskom i gospodarskom krizom te Vladin program gospodarskog oporavka koji će "učvrstiti povjerenje tržišta i pomoći Hrvatskoj da ojačana uđe u Europsku uniju", piše Nacional. Također, pohvalili su i postupke HNB-a i guvernera Rohatinskog da se riješi problem likvidnosti u bankarskom sektoru.

Rast u 2010. godini 0 posto

MMF navodi da je kriza znatno utjecala na hrvatsko gospodarstvo, ograničivši priljev kapitala, donoseći pad izvoza, otežano kreditiranje na domaćem tržištu, realni pad BDP-a od 5,8 posto u 2009. i oštar rast nezaposlenosti na 17 posto. Gospodarske aktivnosti opadale su i početkom 2010., dok se postupni povratak pozitivnog rasta očekuje u drugoj polovici 2010. MMF za 2010. predviđa Hrvatskoj nulti rast, a 2011. dva posto.

U zaključcima MMF-a se navodi da će biti potrebne dobro usredotočena srednjoročna fiskalna konsolidacija i ambiciozne strukturne reforme kako bi se povećala konkurentnost i privukla ulaganja, što može donijeti čvršći i uravnotežen rast. "Ukupan vanjski dug Hrvatske bi u ovoj godini trebao doseći 99,9 posto BDP-a", predviđaju iz MMF-a.

Nastavak procesa privatizacije

Među preporukama su iz MMF-a naveli veću fleksibilnost u politici zapošljavanja i socijalnih beneficija kako bi se uklonili nepovoljni poticaji za zapošljavanje. Usto, naglasili su nastavak privatizacije, ograničenje parafiskalnih nameta i pojednostavljenje uvjeta za pokretanje poduzeća, čime bi se poboljšalo poslovno okruženje u Hrvatskoj.

Pročitajte više