Mnogi su Zagorcu donosili dragulje: Nestalo i više nego što se mislilo?

VLADIMIRU ZAGORCU u aferi "Dragulji" još nije izrečena ni pravomoćna presuda, a Državno odvjetništvo navodno već pokreće novi postupak protiv njega pod nazivom "Dragulji 2". Riječ je naime o istrazi navoda Ice Matekovića koji tvrdi kako je prodavao dragulje za Zagorca.

> Ico Mateković: Prodavao sam Zagorčeve dragulje

> Zagorcu sedam godina zatvora zbog "afere dragulji"

DORH Zagorca, prema pisanju Nacionala, sumnjiči da je osim dragulja vrijednih najmanje pet milijuna američkih dolara, za čiju je krađu nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, iz Ministarstva obrane odnio i druge dragulje, zasad neutvrđene vrijednosti. Izvor te informacije je Ico Mateković, koji odslužuje sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog otmice tada maloljetnog Zagorčevog sina Tomislava Zagorca.

Mateković je osim iskaza navodno ponudio i konkretne dokaze za to da je Zagorec od njega i njegove braće tražio da pokušaju preprodati i te druge dragulje, a navodno je priložio i fotografije najmanje četiri kutijice pune dragulja, iz čega proizlazi sumnja da trgovac oružjem Josef Rothaichner nije jedina osoba koja je Zagorcu dostavljala dragulje kao polog.

U međuvremenu, dok istražuju navode Ice Matekovića, DORH će se žaliti na nepravomoćnu presudu prema kojoj je Zagorec osuđen na sedam godina zatvora te će ponovno tražiti 10-godišnju, maksimalnu kaznu. Pokažu li se Matekovićevi navodi istinitima i pokrene li se protiv Zagorca novi postupak, mogao bi dobiti i veću zatvorsku kaznu.

Sumnjivo poslovanje Hypo Alpe Adria banke

DORH će biti spreman saslušati i Zagorca, odluči li ispričati sve što zna o pljački novca za naoružanje Hrvatske, jer je uoči svog izručenja Hrvatskoj više puta izravno i putem svog odvjetnika Zvonimira Hodaka nudio glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću opsežnu dokumentaciju za koju tvrdi da precizno i jasno dokazuje nezakonito bogaćenje Luke Rajića, Ivana Čermaka i Hrvoja Šarinića, a koju zasad nije pokazao.

Progovori li Zagorec, moglo bi se početi otplitati i klupko oko sumnjivog poslovanja Hypo Alpe Adria banke, koja je godinama unosno kreditirala Zagorčeve poslove i tvrtke, zbog čega cijelu situaciju sa zanimanjem prati i austrijska javnost. Nacional je, iz navodno upućenih austrijskih krugova, doznao da se u austrijskim bankarskim krugovima smatra da su Vladimir Zagorec i Ivić Pašalić zbog novca koji su usmjerili u Hypo Alpe Adria banku u njoj gotovo imali status tajnih članova nadzornog odbora.

Zagorec i Pašalić su navodno bili u redovitom kontaktu gotovo sve vrijeme dok se Zagorec borio da ga se ne izruči Hrvatskoj, a navodno je upravo na Pašalićevu sugestiju za odvjetnika uzeo Zvonimira Hodaka.

Hrvatska u Austriji imala čak 77 tajnih računa za financiranje naoružavanja?

Kad je Austrija, među zadnjim zemljama unutar EU, ukinula tajne račune u bankama, otkrili su velike novčane iznose na tajnim računima koje nitko nije dirao i ne zna se čiji su. Zagorec i Pašalić su bili u jako dobrim odnosima s tada čelnim ljudima Hypo Alpe Adria banke - Güntherom Striedingerom i Wolfgangom Kultererom, a u ožujku 2007. godine je austrijsko državno odvjetništvo otvorilo istragu protiv Striedingera i Zagorca zbog pranja novca. Ta istraga dosad nije dala nikakve rezultate.

Austrijske su službe navodno otkrile postojanje čak 77 tajnih računa s kojih se financiralo naoružavanje Hrvatske za vrijeme embarga na uvoz oružja. Isti Nacionalovi neimenovani izvori navode kako je otkriveno da je Zagorec na te račune za vrijeme Domovinskog rata transferirao oko 450 milijuna dolara te kako je nakon rata na tim računima ostalo dosta novca, kojeg je Zagorec kasnije koristio kao depozit za svoje građevinske projekte u Hrvatskoj. Striedinger, koji je u nekim od tih poslova bio Zagorčev partner, izjavio je kako je odobrio Zagorcu 260 milijuna eura kredita za njegove građevinske projekte.

I.M.
Foto: Goran Mehkek, Dragan Matić/Cropix; Nacional

Pročitajte više