Vojska pokušala mobilizirati Rusa koji je nestao na krstarici Moskva

Foto: EPA

RUS koji je vojni rok služio kao kuhar na potonuloj krstarici "Moskva", i kojemu se od tada gubi svaki trag, dobio je poziv za mobilizaciju. Njegova je obitelj krajem listopada primila poziv iz vojnog ureda okruga Frunzenski, u kojem je vojnik povjerenik objašnjavao kako će u slučaju da se ne odazove biti kažnjen, piše neovisni ruski portal Fontanka.

O vojnom kuharu, kojeg su u članku nazvali Mihail, već se pola godine ne zna ništa. Kako je Fontanki rekao jedan od Mihailovih prijatelja, otišao je na služenje vojnog roka prije manje od godinu dana. "Znate li tko ću biti na brodu? Kuhar. Kuhat ću za 500 ljudi", napisao je prijateljima 30. prosinca.  

"Ostali su u kontaktu s nama samo kad su bili u luci. Nije im rečeno za specijalnu akciju, sve su saznali od nas kad su se spojili na internet", rekao je Mihailov prijatelj koji se s njim posljednji put čuo prije nego što je "Moskva" napustila luku Sevastopolj 8. travnja.

"Nemamo ažurne baze podataka"

Prema službenoj ruskoj verziji, u noći 14. travnja na kruzeru je detoniralo streljivo, izvor požara je lokaliziran, no dan kasnije brod je izgubio stabilnost i potonuo tijekom tegljenja u oluji.

Službeno je tada rusko ministarstvo obrane priznalo smrt samo jednog mornara, 27 osoba se vodilo kao nestalo, 396 je evakuirano. Od lipnja do rujna sud na Krimu, na zahtjev zapovjednika vojne jedinice i njihovih rođaka, priznao je još 17 mornara mrtvima. Mihail nije bio među njima.

Uprava okruga Frunzenski rekla je za Fontanku da su, u sklopu djelomične mobilizacije, morali poslati ogroman broj sudskih poziva u kratkom vremenu. "Baze podataka Okružnog vojnog ureda nisu uvijek imale ažurne podatke. Nažalost, dogodile su se greške", rekao je glasnogovornik Mihail Kalinin.

Podsjetimo, ratna krstarica "Moskva" bila je jedan od najvažnijih brodova ruske ratne mornarice. Ruski su mediji tada objavili kako su svi mornari evakuirani s broda. Tvrdnje o uzroku eksplozija na brodu nisu se mogle nezavisno potvrditi, a ukrajinska je strana tvrdila da su je pogodili krstarećim projektilima.

Pročitajte više