Mobilkom Austria Grupa: Izvrsni rezultati u svim članicama grupe u prvih šest mjeseci 2003. godine

NA KONFERENCIJI za novinare u Beču danas su objavljeni poslovni rezultati mobilkom austria grupe za prvih šest mjeseci 2003. I u prvom polugodištu 2003. mobilkom austria grupa bilježi rast.

Konsolidirani prihodi  porasli su za 7,3%, na 973,2 milijuna eura. Udio hrvatskog VIPneta, slovenskog Si.mobila i mobilkoma liechtenstein u tom je iznosu oko jedne petine. EBITDA grupe se u prvih šest mjeseci ove godine povećao za 5,2% na 367,2 milijuna eura.

Rastu poslovnih rezultata pridonjelo je i desetpostotno povećanje broja korisnika. U četiri zemlje u kojima je prisutna mobilkom austria grupa (Austrija, Hrvatska, Slovenija, Lihtenštajn) broj korisnika popeo se na ukupno 4,57 milijuna. Od toga broja 25% ih je u Hrvatskoj, a u Sloveniji 8%. U usporedbi s prvih šest mjeseci 2002. mobilkom austria ima 6% više korisnika – 3,1 milijuna.

Rezultati  prve polovice 2003. potvrđuju veliku ulogu mobilkom austria grupe unutar Telekoma Austria Grupe. U ukupnim prihodima koncerna mobilkom austria grupa sudjeluje sa 48,1%.
Dr. Boris Nemšić, predsjednik Uprave mobilkom austria i COO Wireless Telekom Austria  ističe:
"Unatoč pojačanoj konkurenciji na sva četiri tržišta, uspjeli smo dodatno povećati prihode i EBITDA. Slovenski Si.mobil ojačao je svoj EBITDA a time i svoj položaj na slovenskom tržištu".

EBIT prvog polugodišta 2003. snižen je u usporedbi s prvih šest mjeseci 2002. sa 215,9 milijuna eura na 208,6 milijuna eura zbog većeg iznosa amortizacije dugotrajne imovine u usporedbi s prvim polugodištem 2002.

Mobilkom Austria: UMTS-om i atraktivnim uslugama do vodstva na području inovacija


"Uvođenjem UMTS-a 14. travnja 2003. omogućili smo korisnicima koji brzo prihvaćaju i usvajaju nove tehnologije upoznavanje s UMTS-om, s njegovim prednostima i mogućnostima. Njihove povratne reakcije od neizmjerne su nam važnosti za daljnji razvoj treće generacije mobilne telefonije", rekao je dr. Hannes Ametsreiter, direktor Marketinga, Prodaje i Službe za korisnike mobilkoma austria. Baza za buduće UMTS korisnike među korisnicima A1 mreže sasvim je već jasno definirana: Od 3,1 milijuna korisnika A1 mreže, njih oko 750 tisuća koristi mobilni Internet, a 500 tisuća GPRS. Mobilkom austria ima i 100 tisuća MMS korisnika.

"Za takvu korisničku bazu, za ljude čiji svakodnevni život nove tehnološke mogućnosti itekako određuju i unapređuju, doista je pravo vrijeme za UMTS tehnologiju", nastavio je Ametsreiter.

Mobilkom austria u prvom je polugodištu 2003. imao 3,1 milijuna korisnika i 43,5% udjela na tržištu. Prihodi su u prvih šest mjeseci uvećani za 6,5% na 793,3 milijuna eura. EBITDA se održava na stabilnoj razini od 300,7 milijuna eura.

Kontinuirani rast u prijenosu podataka

U prvih šest mjeseci 2003. mobilkom austria je i na području m-commercea postigla iznimne uspjehe. Velik dio izvrsnih rezultata postignut je zahvaljujući usluzi - A1 OBB MOBILE TICKET, prvoj takve vrste u svijetu, te usluge A1 EVENT TICKET.


Mjesečno se putem SMS-a naručuje više od 4 tisuće željezničkih karata, a u prvoj polovici ove godine preko mobilnih je telefona kupljeno više od 25 tisuća ulaznica za koncerte i druge kulturne manifestacije. M – parking, mogućnost da se mobilnim telefonom kupi karta za parkiranje, razvijen je u suradnji s gradskim vlastima Beča i tvrtkom Siemens i u svojoj je probnoj fazi polučio veliki uspjeh. Stoga će od 1. listopada 2003. svi korisnici A1 na taj način moći plaćati parkirna mjesta u Beču. U ukupnom prihodu kompanije, usluge prijenosa podataka sudjeluju s 11,4%.

VIPnet – porast broja korisnika za 20% i 16% rasta EBITDA

VIPnet je prvih šest mjeseci 2003. zaključio s 20-postotnim povećanjem broja korisnika – na 1,15 milijuna. Mr. Josef Vinatzer, predsjednik Uprave VIPneta izjavio je: "Naš cilj za ovu godinu – osigurati rast i ojačati poslovne rezultate – ostvarili smo već u prvih šest mjeseci. Rezultatima grupe pridonjeli smo s 10,6%  porasta prihoda, odnosno 145,5 milijuna eura".

Uspjeh VIPneta najbolje ilustriraju brojke: EBITDA je u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine porastao za 16,4% na 60,4 milijuna eura, a EBIT za 7,5% na 27,4 milijuna eura. Hrvatska trenutačno ima stopu penetracije od 53,1%.

Si.mobil – jaki rast EBITDA


Slovenski Si.mobil prvo je polugodište 2003. zaključio s velikim skokom EBITDA: još nakon prvih šest mjeseci 2002. EBITDA je iznosio –0,7 milijuna eura, a samo godinu dana kasnije EBITDA je 6,8 milijuna eura.

"Taj deseterostruki porast daje nam dovoljno !manevarskog prostora da u drugom polugodištu 2003. osvojimo još više korisnika", komentirao je poslovne rezultate predsjednik Uprave Si.mobila, mr. Bojan Dremelj. Prihodi su u prvih šest mjeseci 2003. porasli za 11,1 posto na 39,2 milijuna eura a zabilježeno je i značajno povećanje EBIT-a: sa –7,0 na –1,4 milijuna eura.

Mobilkom Liechtenstein – utrostručeni prihodi

Izvanredni rast bilježi i mobilkom liechtenstein. Prihodi su gotovo utrostručeni i dosegli su 4,6 milijuna eura. EBITDA je u prvom polugodištu 2003. iznosio 0,3 milijuna eura (prvo polugodište 2002. –0,1 milijun). I EBIT je pozitivan. Mobilkom liechtenstein s 2200 korisnika zauzima 9,7 posto tržišta.

Partnerstvo s Vodafoneom – prvi rezultati

Partnerski sporazum s najvećim svjetskim mobilnim operaterom kojeg je mobilkom austria grupa sklopila 7. siječnja 2003. pokazuje prve pozitivne efekte. Eurocall, koji korisnicima u 30 europskih država omogućava razgovor u roamingu po nižim cijenama, kao i globalno pružanje usluga jednake kvalitete osobito je važno za visoki postotak poslovnih korisnika među korisnicima mreža mobilkom austria grupe.

"Suradnja s Vodafoneom donosi nam dvojake učinke: kao prvo, postigli smo internacionalizaciju na globalnom tržištu a da pritom nismo izgubili svoju samostalnost. Drugo, sinergija nam pomaže da ostvarimo uštede i istovremeno podignemo razinu usluge. Zbog svega toga, potpuno spremni ušli smo u drugo polugodište 2003", zaključio je Nemšić.

Pročitajte više