KORONAVIRUS

Cjepivo protiv koronavirusa napravljeno je još u siječnju

Foto: EPA

NEDAVNO odobreno Modernino cjepivo mRNA-1273, čija je efikasnost 94,5 posto, bilo je napravljeno još 13. siječnja, piše NY Magazine.

Bilo je to dva dana nakon što je kineski znanstvenik Yong-Zhen Zhang objavio genetičku sekvencu novog koronavirusa zbog čega je privremeno bio izbačen iz laboratorija u kojem radi. 

Modernino cjepivo napravljeno je prije nego li je potvrđen prvi slučaj u SAD-u

Modernino cjepivo napravljeno je u Massachusettsu u jednom vikendu. Bilo je dovršeno već prije nego što je potvrđeno da se može prenijeti s čovjeka na čovjeka te sedam dana prije negoli je prvi slučaj prijavljen u SAD-u. Kada je mjesec dana kasnije u SAD-u potvrđena prva smrt od covida-19, cjepivo je već bilo proizvedeno i dostavljeno nacionalnim zdravstvenim institutima kako bi započela prva faza testiranja.

Riječ je o najbržem razvoju cjepiva u povijesti. Pitanje koje se sada postavlja jest je li cijeli proces odobrenja mogao ići brže s obzirom na tešku zimu koja se predviđa. 

Kina je vojnicima cjepivo počela davati još u lipnju

Kina je vojnicima svoje cjepivo počela davati još u lipnju, a Rusija je svoje odobrila u kolovozu. Kroz povijest cjepiva su uglavnom dolazila tijekom posljednje faze epidemija kada je smrtnost počela opadati. Tako je bilo s ospicama, tuberkulozom i tifusom.

Odobrenje lijekova ide puno brže

I dok se s odobrenjem cjepiva čekalo od siječnja do prosinca, s lijekovima je stvar išla drugačije. Hidroksiklorokin je odobren 28. ožujka, remdesivir 1. svibnja, a 23. kolovoza i upotreba konvalescentne plazme. U slučaju lijekova bilo je kockanja bez konkretnih dokaza, a sve su oklade izgubljene. Samo se jedan lijek pokazao korisnim u liječenju covida-19. Riječ je o steroidu deksametazonu, koji pak može biti opasan ako se pacijentu da prerano.

No nije isto odobriti terapiju zaraženima i odobriti cjepivo za zdravu populaciju. Nesigurno cjepivo za dječju paralizu, poput onog koje je 1995. godine ubilo deset te paraliziralo 200 ljudi, može dovesti do medicinske katastrofe.

Osim toga, neučinkovito cjepivo dalo bi ljudima lažni osjećaj sigurnosti te bi se virus počeo ponovo širiti pošto bi ljudi bili uvjereni da su zaštićeni.

Znanstvenici od svibnja vjerovali da je cjepivo sigurno

Znanstvenici su od svibnja vjerovali da je cjepivo sigurno te se samo čekalo da se vidi koliko je učinkovito. Time se dolazi do pitanja je li moguće ubrzati u budućnosti proces razvijanja cjepiva, odnosno njegove pojedine faze - prvu koja se odnosi na ispitivanje sigurnosti ili treću koja se odnosi na efikasnost.

Postavlja se i pitanje je li moguće sve faze - istraživanje, razvitak, pretklinička testiranja i testove prve faze napraviti i prije pojave novih virusa. Znanstvenici vjeruju da je to moguće za gotovo 90 posto svih potencijalnih epidemija u budućnosti.

U budućnosti bi se mogla razvijati cjepiva prije pandemije

Cjepivo protiv novog koronavirusa razvijeno je brzo jer su mu prethodila istraživanja napravljena nakon epidemije SARS-a 2003. godine. Znanstvenici već sada znaju koji bi virusi u budućnosti mogli razviti potencijalne pandemije.

S dovoljno financijskih sredstava za njih bi se preventivno moglo razviti cjepiva koja bi se onda kasnije prilagođavala u slučaju pojave novog virusa. U tom slučaju cijeli proces razvoja cjepiva trajao bi do tri mjeseca. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više