Orban ograničio cijene goriva, strane firme smanjile isporuku. Mol: Ovo je kritično

Ilustracija: Shutterstock

SITUACIJA je kritična u opskrbi gorivom u Mađarskoj jer je potražnja naglo porasla, a panična kupovina dovela je do nestašice, upozorila je naftna i plinska grupa MOL dodavši da je jedino rješenje stvaranje uvjeta za veći uvoz.

Strane kompanije smanjile su isporuke goriva u Mađarsku otkako je vlada prije godinu dana ograničila cijenu benzina i dizela na 480 forinti (1.16 eura) po litri, tumači Reuters.

Cijene su trenutno ograničene za osobna i poljoprivredna vozila i za taksije, a mjera će biti na snazi do kraja prosinca.

"MOL je i dalje spreman jamčiti sigurnost opskrbe vlastitim proizvodima, ali opskrba kompletnog tržišta ne može se osigurati ako se ne poveća uvoz proizvoda u aktualnom okruženju", priopćila je kompanija. MOL pokušava uvesti više proizvoda iz svoje rafinerije u Slovačkoj, ali je "dosegnuo granice svojih logističkih kapaciteta", naglasio je generalni direktor Gyorgy Bacsa.

Kompanija je u ponedjeljak priopćila da je prošlog vikenda bilježila manjak zaliha goriva u gotovo cijeloj mreži benzinskih postaja jer su mnogi građani počeli panično kupovati i gomilati zalihe. EU je u ponedjeljak uvela embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima i ograničila cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu zajedno s G7 i Australijom.

Početkom mjeseca MOL je izvijestio da je privremeno ograničio isporuke goriva nekim trgovcima jer su zalihe nafte iz Rusije pale "znatno" ispod normalnih razina, a kapaciteti su im smanjeni zbog održavanja rafinerije u Szazhalombatti.

Rafinerija je zbog održavanja radila s otprilike polovinom kapaciteta i počela je pojačavati preradu, istaknuli su u MOL-u dodavši da bi puni kapacitet trebao biti dosegnut za nekoliko tjedana. Vlada je pak krajem studenoga istaknula da će ograničiti cijene i u idućoj godini samo ako nafta i dalje bude stizala iz Rusije i ako MOL nastavi preradu u rafineriji u Szazhalombatti bez prekida.

U ponedjeljak i utorak nisu odgovorili na upit Reutersa da komentiraju MOL-ovo upozorenje o problemima u opskrbi.

Pročitajte više