Monopol u trajektnoj luci Preko drži HDZ-ov donator!

MONOPOL nad poslovima u trajektnoj luci Preko na otoku Ugljanu prepušten je privatnoj tvrtci Emona koju vodi Ana Nižić, kći HDZ-ovog donatora i zadarskog ugostitelja Zvonimira Nižića Grofa.

Prema pisanju Dalmacijanewsa, u luci Preko izgrađeno je već 3 milijuna eura vrijedno parkiralište s poslovnim prostorima, a tvrtka Emon planira graditi i putnički terminal, za što je od Vlade RH zatražila koncesiju na rok od 30 godina. Navode kako u svemu tome ne bi bilo ništa sporno da se općina Preko nije sama odrekla poslova u trajektnoj luci koja je vezana uz najprometniju putničku liniju u Dalmaciji na relaciji Preko, Ugljan-Zadar.

Radi se o investiciji koja ne može propasti jer je samo na toj relaciji prošle godine putovalo 1,615.439 putnika i 260.970 vozila. Ante Jerolimov, načelnik općine Preko izjavio je kako se općina Preko nije odrekla tih poslova, već su bili prisiljeni dati ih privatnom koncesionaru zbog prezaduženosti. "No, nismo izgubili ništa - nakon isteka koncesije, sve izgrađeno pripada općini, a godišnje ćemo ubirati i par stotina tisuća kuna od koncesijske naknade", kazao je. Posao s tvrtkom Emona smatra najpovoljnijim - na javni natječaj za parkiralište javilo se nekoliko ponuđača s višim cijenama, ističe Jerolimov.

Ne vidi problem ni u tome što mještani općine Preko u trajektnoj luci mjesečnu parkirališnu kartu moraju platiti rekordnih 240 kuna, što je gotovo 2 puta više od cijene karte u trajektnoj luci Zadar, u kojoj mjesečna karta košta 150 kuna, piše Dalmacijanews. To je ogorčilo mještane Ugljana i Pašmana koji svakodnevno putuju na posao u Zadar. No, načelnik Preka Ante Jerolimov investiciju brani svim silama. Tako će općina Preko plaćati mještanima dio parkirališne karte i to po 100 kuna svakom s prijavljenim prebivalištem u Zadru. Ne smatraju da je riječ o pomaganju privatnoj tvrtci jer novac plaćaju direktno građanima. Zaboravljaju da je i ovdje riječ o - općinskom novcu.

Pročitajte više