Monstrum im ni iz zatvora ne da mira: Fritzl obitelj maltretira pozivima

AUSTRIJSKI monstrum Josef Fritzl ni otkad je u zatvoru ne da mira svojoj obitelji. Prema pisanju austrijskih medija, obitelj maltretira neprestanim telefonskim pozivima u kojima ih preklinje da ga posjete u zatvoru. Fritzl, koji je jučer navršio 74 godine, obitelj zove u zatvor kako bi se mogao "pomiriti s njima".

Fritzl obitelj nije mogao kontaktirati direktno, jer austrijske vlasti kriju telefonski broj Elisabeth i njeno šestero djece, ali je doznao u kojem selu žive te je čak tražio da ga se premjesti u obližnji zatvor. Prema riječima zatvorskih čuvara, pozivi koje je Fritzl upućivao djeci putem supruge Rosemarie obično bi u svega nekoliko sekundi završili tako što bi mu druga strana poklopila slušalicu. To Fritzlovo telefonsko maltretiranje je potvrdilo i austrijsko Ministarstvo pravosuđa.

Fritzl je u utorak iz zatvora u St. Poeltenu prebačen u bečki zatvor Mittersteig, gdje će boraviti sve dok vlasti ne odluče u koju će ga psihijatrijsku ustanovu doživotno zatvoriti. U psihijatrijsku ustanovu bi trebao biti premješten u narednih osam tjedana. U međuvremenu će biti podvrgnut nizu medicinskih i psiholoških testiranja.

Podsjetimo, 74-godišnji umirovljeni elektro-inženjer Josef Fritzl proglašen je krivim po svim točkama optužnice - od ubojstva iz nehaja sina Michaela, do silovanja, incesta, zlostavljanja i držanja u ropstvu kćeri Elisabeth i djece. Sud mu je odredio doživotno smještanje u psihijatrijsku ustanovu, kako više nikad ne bi nikome naudio.

43-godišnju Elisabeth Fritzl je nakon 24 godine zatočeništva, tijekom kojih se smatrala nestalom, policija iz podruma obiteljske kuće, koja se nalazi u blizini austrijskog grada Amstettena, oslobodila 27. travnja 2008. godine. Monstruozni otac ju je tijekom dugogodišnjeg zatočeništva seksualno i fizički zlostavljao. Rodila mu je sedmero djece, od kojih je troje s njom od rođenja bilo zatočeno u podrumu, a jedno je nakon rođenja umrlo. Preostalo troje djece Fritzl je uzeo u svoju "zakonitu" obitelj, a svojoj supruzi, koja i dalje tvrdi kako ništa o njegovim zločinima nije znala, rekao je da je novorođenčad njihova odbjegla kći ostavila ispred kućnih vrata uz poruku neka se oni brinu o djeci.

I.M.
Foto: AFP/Bild

Pročitajte više