Morales vodi na predsjedničkim izborima u Boliviji, ali ići će se u drugi krug

Foto: EPA

AKTUALNI predsjednik Evo Morales vodi na predsjedničkim izborima u Boliviji, ali nema dovoljno glasova da izbjegne potencijalno rizičan drugi krug u kojem će mu protukandidat biti Carlos Mesa, pokazuju preliminarni rezultati.

Pedesetdevetogodišnji Morales, najdugovječniji ljevičarski predsjednik u Južnoj Americi, osvojio je 45 posto glasova, dok je drugoplasirani Mesa osvojio njih 38 posto, objavio je vrhovni izborni sud nakon gotovo 84 posto prebrojanih glasova.

Da bi pobijedio već u prvom krugu, Moralesu treba najmanje 40 posto glasova i prednost od 10 postotnih bodova u odnosu na drugoplasiranog kandidata. Konačni pobjednik na predsjedničkim izborima vodit će zemlju u razdoblju od 2020. do 2025. godine.

Ni jednom nije bio u drugom krugu

Rezultati naznačuju da Moralesa čeka drugi izborni krug, što se nije dogodilo od 2006. kada je došao na vlast.

Aktualni predsjednik, pripadnik starosjedilačkog naroda Aymara i nekadašnji čelnik sindikata uzgajivača koke, odlučio se ponovo kandidirati unatoč zakonskim ograničenjima i referendumu iz 2016. godine na kojem su građani glasali protiv mogućnosti da nakon trećeg krene i po četvrti uzastopni predsjednički mandat.

Tu mu je mogućnost potom otvorio lokalni sud.

Obećao je ipak da se više neće kandidirati, ali to je učinio i 2014. godine, napominje Reuters.

Tijekom njegova tri predsjednička mandata bolivijsko je gospodarstvo procvalo, dohoci su porasli, a stopa siromaštva se smanjila.

U posljednje vrijeme podrška Moralesu slabi u kontekstu posustajanja gospodarskog rasta i zabrinutosti zbog korupcije i antidemokratskih praksi, tumači Reuters.

Pročitajte više