Moramo izabrati: Nova blokada pregovora s EU ili loš sporazum sa Slovenijom

"SMATRAM kako predloženi sporazum sa Slovenijom treba potpisati jer bi se njegovim odbacivanjem Hrvatskoj mogla napraviti puno veća šteta", rekao je danas predsjednik Stjepan Mesić u svom uredu pred okupljenim novinarima dodajući kako se radi o minimalnom riziku koji Hrvatska mora preuzeti.

> Pročitajte arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije

> Kosor sazvala izvanrednu sjednicu Vlade pa je nije održala!

Mesić dodaje da nas u suprotnom, vrlo moguće, čeka nova blokada pristupnih pregovora s EU.

"Hrvatska mora i nema razloga ne vjerovati međunarodnim stručnjacima koji će sudjelovati u arbitraži", rekao je danas predsjednik Mesić dodajući kako će to reći predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću ali ga neće previše uvjeravati da promjeni mišljenje i potpiše sporazum.

Milanović: SDP sad mora birati između nove blokade pregovora i lošeg sporazuma

"Predsjednik SDP-a Zoran Milanović nakon konzultacija u stranci i s pravnim stručnjacima dat će izjavu o arbitražnom sporazumu između Slovenije i Hrvatske", stajalo je u pozivu za novinare s Iblerova trga, kojim je Milanović pozvao sedmu silu da prisustvuju njegovoj izjavi u 17 sati.

"Izgleda da će SDP opet morati čistiti nered koji nije napravio", kazao je na izvanrednoj konferenciji za novinare Zoran Milanović, koji nije decidirano kazao da će SDP prihvatiti sporazum sa Slovencima, ali iz njegovih se riječi može naslutiti kako je ipak spreman popustiti.

"SDP je spreman načelno prihvatiti sporazum sa Slovenijom kako manje lošu opciju ako se Jadranka Kosor u Saboru ispriča za proteklih šest godina koje je Vlada potrošila na demagogiju, buku i galamu i objasni građanima zašto smo izgubili tih šest godina", kazao je Milanović koji kaže da je njegova stranka primorana izabrati između dvije loše opcije: nove blokade hrvatskih pregovora s EU ili lošeg sporazuma koji, kako kaže, predstavlja "HDZ-ov diplomatski fuš i nemar".

Izgleda da će na kraju ipak prihvatiti sporazum, iako je ostavio otvorene obje mogućnosti. Sutra ujutro, naime, ipak neće doći do sastanka između Kosor i Milanovića tako da će premijerka tek na sjednici Sabora doznati SDP-ovu konačnu odluku.

Kosor: Sporazum ćemo potpisati sljedećeg tjedna

Premijerka Kosor koja se danas nalazi u Bruxellesu odmah nakon izjave Mesića najavila je kako bi do potpisivanja Sporazuma moglo doći već sljedećeg tjedna. Kosor je dodala i da razumije zašto Milanoviću treba malo više vremena, no uvjerena je u potporu. 

"Jasno mi je da Zoranu Milanoviću i njegovoj stranci treba još malo vremena za razmišljanje, ali siguran sam da ćemo na kraju dobiti potporu za sporazum. Ovo je vrlo bitan sporazum za Hrvatsku i bilo bi dobro da ga podrže sve stranke", rekla je Kosor, te tako izbjegla odgovor na pitanje hoće li biti moguće sporazum potpisati i bez potpore oporbenih zastupnika.

U sporazumu stoji da je zadaća arbitražnog suda odrediti vezu Slovenije s otvorenim morem!

Podsjetimo, oporba je sinoć izrazila zabrinutost oko sporazuma sa Slovenijom a problem se, stvorio oko izlaza na otvoreno more. Oporbeni čelnici imaju primjedbu na termin "stik" koji se nalazi u sporazumu, a može se tumačiti na različite načine pa bi prema nekim interpretacijama značio da Hrvatska poklanja Sloveniji dio svog teritorija.

No, Kosor naglašava kako sporazum treba tumačiti u cjelini, a ne iz njega izvlačiti pojedine termine ili odlomke, te dodaje kako samo potpisivanje sporazuma o arbitraži ni na koji način ne prejudicira konačni ishod arbitraže. U međuvremenu je u javnost "procurio" kompletni tekst sporazuma iz kojeg je jasno vidljivo da će jedna od zadaća arbitražnog suda biti i da odredi vezu Slovenije s otvorenim morem, što znači da postoji opravdani strah da će Hrvatska u procesu arbitraže izgubiti dio svog teritorija. No, Kosor i dalje tvrdi da nije sklapala nikakve tajne dogovore.

Zoran Milanović odbio je, ispred SDP-a dati suglasnost te rekao da će biti potrebna dodatna pojašnjenja od premijerke Jadranke Kosor, ali i da ga zanima što o dogovoru misli predsjednik Mesić. Premijerka je komentirala kako bi se radi odugovlačenja SDP-a ponovno mogli naći u blokadi.

HDZ okrenuo ploču: U Saboru je dovoljna i obična većina!

Iako je i predsjednik Mesić danas stao uz njih, čini se da u HDZ-u i dalje nisu uvjereni da će uspjeti na vrijeme osigurati potporu oporbe pa će ih stoga pokušati zaobići. Vladimir Šeks je stoga novinarima danas objašnjavao kako u Saboru sporazum možda ipak neće morati dobiti dvotrećinsku većinu, već će i obična većina biti dovoljna.

Šeks, naime, tvrdi kako je dvotrećinska većina potrebna samo ako se granice mijenjaju, a u ovom se slučaju granice samo utvrđuju, a Sabor samo mora dati Vladi odobrenje da sklopi sporazum o arbitraži pa bi se pitanje sporazuma sa Slovenijom ipak moglo naći u saborskim klupama već u petak, bez obzira na stav Zorana Milanovića i njegove stranke.

Pročitajte više