More poplavilo ulice i rive u Istri: "Jedan od najvećih vodostaja od 1929."

Istru je noćas prekrila obilna kiša popraćena vjetrom, a diljem istarske obale može se primijetiti i izražena plima. Da upravo zbog navedenih vremenskih uvjeta može doći do lokalnih plavljenja i bujica, upozorio je DHMZ koji je za danas izdao visok narančasti stupanj upozorenja za cijeli sjeverni Jadran.

Upravo se to dogodilo u nekolicini istarskih mjesta uz more pa je tako na rivi u Rovinju jutros došlo do izlijevanja mora, odnosno poplave u centru grada.

Istra IN javlja da se more izlilo i u rovinjskoj uvali Valdibora gdje se nalazi veliki parking pa su iz Komunalnog servisa Rovinj uputili upozorenje građanima da pripaze na svoja vozila, ali i zatvorili prvo dio, a kasnije i cijelo parkiralište kako bi smanjili mogućnost štete.

Poplavljena su i fažanska, porečka i umaška riva te riva u Vrsaru, ali i novigradski Antenal koji je u potpunosti zatvoren, a zbog vremenskih uvjeta na cesti Antenal - Novigrad policija je usmjeravala vozače da koriste Istarski ipsilon.

 

U Bakru izmjeren jedan od najvećih vodostaja"

Danas je, u 9:24, na postaji u Bakru zabilježen vodostaj koji za 107 cm premašuje srednju morsku razinu. To je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929. godine, kada je utemeljena postaja u Bakru, objavio je Prirodoslovno-matematički fakultet.

"Nekoliko je mogućih čimbenika koji su doprinijeli ovako visokoj morskoj razini. Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra.

Dodatni su čimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržale pojavu visoke vode. Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, a brzina tog porasta u zadnjim desetljećima u Jadranu iznosi oko 3 mm/god", objavio je Geofizički odsjek PMF-a.

Vrijeme će se postupno smiriti u drugom dijelu petka kada su moguća i sunčana razdoblja, naročito na zapadu Istre, piše Istramet.

Vikend donosi razmjerno povoljno vrijeme, ali i dalje uz mogućnost lokalnih nestabilnosti, naročito u gorju. Zadržat će se iznadprosječno toplo vrijeme.

Pročitajte više