MORH: Letjet ćemo Rafaleima, očekujte buku u cijeloj Hrvatskoj

Foto: PIXSELL/Igor Kralj

Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je danas da se provode redovite letačke aktivnosti aviona Rafalea, pa će se buka avionskih motora u narednom razdoblju moći čuti na cjelokupnom području Hrvatske, a u slučaju probijanja zvučnog zida, MORH će na vrijeme obavijestiti javnost.

U slučaju probijanja zvučnog zida, MORH će, kao i do sada, svojim službenim komunikacijskim kanalima te kroz medije na vrijeme obavijestiti javnost o takvim aktivnostima, ističu u priopćenju.

Očekuje se samo buka, ne i probijanje zvučnog zida

Napominju kako se tijekom provedbe planiranog letenja ne očekuje probijanje zvučnog zida, ali je moguća kratkotrajna pojačana buka. 

Iz MORH-a ističu da je dolaskom višenamjenskih borbenih aviona Rafalea u Oružane snage nastavljena daljnja obuka i usavršavanje pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kako bi Hrvatska nastavila uspješno nadzirati i štititi svoj zračni prostor.

MORH: Ovo je izuzetno sposoban avion

Obuka pilota na avionima Rafaleima odvija se svakodnevno na području cijele Hrvatske uz poštivanje svih sigurnosnih normi i zakonskih propisa.

Međutim, letenje nadzvučnim borbenim avionom, osobito u područjima u blizini aerodroma, nije moguće provesti bez buke avionskih motora jer je riječ o izuzetno sposobnom avionu koji ima jako velik dolet, odnosno vrijeme ostajanja u zraku, objasnili su iz MORH-a.

Zamolili su građane za strpljenje i razumijevanje zbog pojačane buke te istaknuli kako je dolaskom Rafalea u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo započelo dugo očekivano novo poglavlje nadzora i zaštite zračnog prostora koje doprinosi većoj sigurnosti svih hrvatskih građana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.